Sverige vann historiska sprintstafetten – säsongens sista lopp

Calle Halfvarsson och Jonna Sundling avslutade säsongen på bästa sätt, med att vinna den mixade sprintstafetten i Falun. Det var första gången den nya grenen testades och Sverige tog alltså förstaplatsen.

ANNONS
|

Det var en speciell söndag för längdskidåkarna i Falun. För första gången testades mixade stafetter i världscupen. Dock räknades inte poängen in i totalställningen eftersom det bara var ett test.

Först var det mixedstafett i distansåkning, och där kom Sveriges förstalag fyra. Sedan var det dags för den mixade sprintstafetten. Där bildade Jonna Sundling Sveriges förstalag ihop med Calle Halfvarsson, som skrällde med en andraplats under lördagen.

Sverige ryckte tidigt

Sprintstafetten gick ut på att åkarna körde sex sträckor var. Redan efter mindre än halva stafetten hade Jonna Sundling ryckt ifrån konkurrenterna och Calle Halfvarsson förvaltade försprånget på ett utmärkt sätt.

ANNONS

Det var aldrig spännande, utan Sverige drog ifrån mer och mer. Avståndet ökade och det stod snabbt klart att Sverige skulle bli historisk första segrare i testgrenen.

Jonna Sundling har varit dominant i sprint på damsidan under hela säsongen. Calle Halfvarsson däremot har haft det väldigt tufft, men avslutar säsongen strålande med andraplatsen igår och segern idag.

Norges två lag tog andraplatsen och tredjeplatsen, långt bakom Sverige. Det svenska andralaget med Johanna Hagström och Oskar Svensson kom på femte plats i sprintstafetten.

Halfvarssons besked om framtiden

Efter succén nu i säsongsavslutningen har Calle Halfvarsson fått en positiv känsla inför framtiden

På frågan om han kommer fortsätta nästa säsong ger han ett klart besked till viaplay.

– Jo, det kommer jag göra. Nu har jag lovat det, säger han och skrattar.

Sedan utvecklar han sitt resonemang:

– Jag tycker det är kul nu bara. Det går inte att inte tycka det är roligt när det går så här bra. Med den här avslutningen är det klart jag kommer åka en säsong till.

Säsongen har varit tuff för Calle Halfvarsson och OS blev lite av ett misslyckande. Men plötsligt kom toppformen när det var dags för sista världscuphelgen i Falun.

Halfvarsson visade framfötterna redan i fredagens sprint, men trillade i semifinalen och blev utslagen. Men det blev en fin helg ändå. En andraplats i 15 kilometer fristil och en seger nu i mixad sprintstafett.

ANNONS

– Det började lite struligt i sprinten med en vurpa. Men jag kände att formen var bra. Sedan toppresultat igår och så fick jag reda på att jag skulle åka med Jonna (Sundling) idag. Då tänkte jag bara att jag ska inte förlora om jag åker med Jonna. Det ska i princip vara omöjligt, säger Halfvarsson till Viaplay.

ANNONS