Nathalie Hagman var bra mot Danmark.
Nathalie Hagman var bra mot Danmark. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svidande svensk rysarförlust: "Vi blir fega"

De svenska handbollsdamerna föll mot Danmark – och det var en förlust som sved rejält.
Danmark vände i slutet och vann med 25–23, vilket gör att Sverige inte längre har greppet om förstaplatsen i OS-gruppen.
– Det känns som att vi blir fega, säger lagkaptenen Jamina Roberts.

|

Efter de inledande OS-segrarna mot Norge och Tyskland blev mötet med Danmark en svängig rysare.

Underhållande för den högljudda publiken i Paris, men också plågsamt nervöst mot slutet.

Och till slut stod Sverige som förlorare efter att inte ha gjort ett enda mål på matchens sista nio minuter.

– Danmark gör det bra på slutet och visar väldig moral, det är synd att det inte är vi som gör det, säger Jamina Roberts.

– Vi kommer knappt till skott sista nio minuterna, känns det som.

Bundsen storspelade

Danskorna hade vunnit fyra raka mästerskapsmöten mellan lagen – senast EM-bronsmatchen i fjol – och började klart bäst nu också. Det svenska anfallsspelet hackade betänkligt inledningsvis och det dröjde inte länge innan Danmark hade ryckt åt sig en 6–1-ledning.

Målvakten Johanna Bundsen – lysande i de två första OS-matcherna – kunde inte lastas för det. Och när Sverige började hämta upp underläget var det hennes fortsatta storspel som var en av nycklarna. Ett par rappa kontringsmål där Bundsen hittade Nathalie Hagman bidrog till att svenskorna kom ikapp och till och med förbi – 12–10 som mest – innan Danmark kom tillbaka och såg till att det var likaläge 14–14 i halvtid.

I andra halvlek fortsatte Bundsen och Hagman att fira triumfer i ett skede när Sverige såg ut att koppla ett litet grepp om matchen. Kort efter Hagmans 23–21 hade Nina Koppang chansen att fixa en tremålsledning på straff, men missade.

– Jag går inte för det hundra och tvekar lite, tror jag. Jag vet inte, jag är besviken på mig själv, säger högernian som bara gjorde ett mål på sex skott i matchen.

Tre raka mål

Kort efter straffmissen stoppade stolpen Jenny Carlson och i stället kom tre raka rödvita mål som gav dansk ledning, 24–23, inför slutminuterna.

Bundsen räddade med minuten kvar och gav svensk kvitteringschans. Då prickade Tyra Axnér stolpen igen – och där försvann chansen till en svensk poäng. Danmark kunde skjuta 25–23 i absolut sista sekunden och Norge har nu övertagit positionen som gruppetta.

Sverige har Sydkorea och Slovenien kvar att möta i Paris, på papperet de två svagaste lagen. Segrar i de matcherna räcker minst till en andraplats i gruppen.