Novak Djokovic stoppades från att försvara sin titel i Australia Open. Orsaken var att han var ovaccinerad.
Novak Djokovic stoppades från att försvara sin titel i Australia Open. Orsaken var att han var ovaccinerad. Bild: Mark Baker

Tennisstjärnan: Offrar hellre troféer än vaccinerar mig

Tennisspelaren Novak Djokovic hamnade i rampljuset när han fick lämna Australia Open, på grund av sin inställning till vaccinering mot covid-19.
Hans åsikt förblir oförändrad. Stjärnan skulle hellre skippa chansen till framtida troféer än att bli tvingad till att ta vaccinet.
– Jag har alltid stöttat friheten till att man ska få bestämma vad man stoppar in i sin kropp, säger han till BBC.

ANNONS
|

Den serbiska tennisspelaren Novak Djokovic har vunnit 20 Grand slam-titlar och en av de största stjärnorna i tennisvärlden. Han skulle däremot kunna tänka sig offra jättetroféer, som Wimbledon och Franska öppna mästerskapen (French open), istället för att behöva vaccinera sig mot covid-19.

– Ja, det är ett pris jag är villig att betala, säger den ovaccinerade tennisspelaren i en intervju med BBC.

Missade Australia Open

Han vill inte bli ihopkopplad med rörelser som är emot vaccination, utan menar att hans val baserar sig på varje persons rätt att bestämma över sin kropp.

– Jag är inte en del av antivax-rörelsen, men jag har alltid stöttat friheten till att man ska få bestämma vad man stoppar in i sin kropp.

ANNONS

LÄS MER:Djokovic kan spela i Dubai efter vaccinbråket

Novak Djokovic åkte till Australien i januari, för att försvara sin titel i turneringen Australia Open. När han åkte till Melbourne hade han precis blivit återställd efter att varit sjuk i covid.

Efter en lång process i Australien slutade det med att han nekades visum och fick åka hem. Det grundades sig på hans inställning till att inte vaccinera sig mot covid-19. Immigrationsminister Alex Hawke menade att den åsikten riskerade att trigga en protest emot vaccin i landet.

Vill se att kraven förändras

Spelaren hoppas att kraven för att få delta i vissa tennisturneringar ska ändras och utesluter inte att vaccinera sig i framtiden, men är redo att missa chansen att bli den största manliga tennisspelaren genom tiderna.

För tillfället kommer han därför inte vaccinera sig och är redo att möta konsekvenserna av det beslutet, samtidigt som han vill respektera att andra tänker annorlunda.

– Jag var aldrig emot vaccination. Jag förstår att det globala, att alla försöker jobba för att hantera det här viruset och ser hoppfullt på att det får ett slut snart, säger Novak Djokovic.

LÄS MER:Zlatan Ibrahimovic försvarar Novak Djokovic efter vaccinkravet

LÄS MER:Därför valde Australien att utvisa Novak Djokovic

LÄS MER:Djokovic-härvan: "En enorm distraktion för alla"

LÄS MER:Djokovic kan stoppas även från Franska

ANNONS