Terese Johaugs förvåning – vill att VM-programmet ändras

Therese Johaug hade sett fram emot att köra femmilen på VM på internationella kvinnodagen. Så blir inte fallet och nu uppmanar hon arrangörerna att ändra VM-programmet.
– Jag trodde faktiskt att femmilen skulle gå på kvinnodagen, säger hon till NRK.

ANNONS

Therese Johaug avslutade sin skidkarriär för två och ett halvt år sedan men inför VM 2025 i Trondheim är norskan det stora affischnamnet när hon gör comeback och satsar på guld i femmilen.

Programmet för VM är släppt och det får Johaug att häpna. Anledningen? Att inga kvinnor tävlar 8 mars, på internationella kvinnodagen.

– Vad hände där?! Vad hände där? Jag trodde faktiskt att femmilen skulle gå på kvinnodagen, hur mycket bättre hade det varit? Va?!, säger hon till NRK.

VM pågår 26 februari till 9 mars och det avgörs tävlingar 8 mars. Det som står på VM-programmet på kvinnodagen är femmil, nordisk kombination och backhoppning – samtliga tävlingar för herrar.

ANNONS

– Jag vet inte vem som har bestämt det, säger Johaug.

Förklarar programmet

På frågan om Johaug uppmanar arrangören att ändra programmet så att kvinnor tävlar på kvinnodagen är svaret ett tydligt ja.

VM-chefen Åge Skinstad förklarar att anledningen till att programmet ser ut som det gör är att damerna ska få en vilodag extra innan stafetten, som är sista loppet innan femmilen.

– Både herrar och damer tävlar individuellt på tisdag, innan det är lagsprint på onsdag. Då blir det ett kön som får tre tävlingar i rad. Vi har valt att det är männen. Det finns fler specialister bland herrarna. Sedan tror vi att det är färre män som vill köra tre lopp i rad än vad det är kvinnor, säger han till NRK.

Skinstad säger att det ”i ett mycket tidigare skede” hade kunnat vara aktuellt att ändra programmet men att de nu bestämt att herrarna alltså får tävla tre dagar i rad tidigare i mästerskapet.

I stället får damerna vila 8 mars och dagen efter avslutas hela VM med damernas femmil, där Johaug går in som en av de stora favoriterna.

VM-programmet för längdskidorna i Trondheim

Onsdag 26 februari:

Kval 7,5 kilometer klassiskt, damer

Kval 7,5 kilometer klassiskt, herrar

Torsdag 27 februari:

Kval och final sprint fristil, damer och herrar

Lördag 1 mars:

20 kilometer skiathlon, herrar

Söndag 2 mars:

20 kilometer skiathlon, damer

Tisdag 4 mars:

10 kilometer klassiskt, damer och herrar

Onsdag 5 mars:

Kval och final lagsprint, damer och herrar

Torsdag 6 mars:

Stafett, herrar

Fredag ​​7 mars:

Stafett damer

Lördag 8 mars:

50 kilometer fristil masstart, herrar

Söndag 9 mars:

50 kilometer fristil masstart, damer

LÄS MER:Therese Johaugs besked: Tävlar inte i OS 2026

LÄS MER:Karlsson: "Johaug har ju varit måttstocken"

LÄS MER:Klæbo om Johaug: "Hon kommer att åka fort"

ANNONS