Tio skador i Häcken – stjärnan borta länge

Andra raka segern i årets allsvenska – men också två nya skador att lägga till en lista som nu innehåller tio namn.
Tränaren Per-Mathias Högmo bekräftar att Simon Gustafson kan bli borta i två månader i värsta fall.
– Det är en bristning i höften som måste få tid att läka, säger Högmo.

ANNONS
|

2–0 i premiären mot IF Elfsborg följdes upp av 3–1 mot Hammarby hemma på Bravida Arena. De regerande mästarna stormar fram i inledningen av årets allsvenska och leder serien efter två omgångar.

Ett tag i mitten av första halvlek mot Bajen var Häcken så överlägsna att de såg nonchalanta ut. GP ställde frågan till tränare Per-Mathias Högmo på presskonferensen:

Gick det för lätt?

– Det är rätt att det verkade lite nonchalant, men jag är inte helt säker på att det verkligen var så. Först och främst tog vi för lång tid på oss med bollen. Vi använde för många tillslag. Det blev en påminnelse för oss att inte göra det framöver, säger Högmo.

ANNONS

I andra halvlek tvingades först Johan Hammar, sedan Ibrahim Sadiq, kliva av. Sadiq med eventuell blödning i baksidan lår, Hammar med smärtor i höft och knä. Tränare Högmo var nöjd med ersättarna Oscar Uddenäs och Simon Sandberg.

– Fint att få igång Sandberg. Han kan spela både mittback och högerback. Det var nyttigt att han fick den här matchträningen. Det är en rutinerad och skicklig spelare som kommer att bli viktigt för oss. En solid värvning som kom in och gjorde sitt jobb, säger Högmo om Sandberg som har ett förflutet i Häcken och värvades tillbaka från just Hammarby i våras.

Per-Mathias Högmo fortsätter:

– Uddenäs behöver bli ännu bättre i presspelet och fortsätta att utmana, fast ännu mer, men det kommer med större självförtroende. Sadiq har varit bra för oss, men vi har Ola Kamara som kan spela både forward och på en kant. Sedan kommer ”Mommo” Sonko tillbaka från skada som ju hade en fantastisk vår. Vi har fortfarande många duktiga spelare att välja på, tycker Högmo.

Bekräftar att stjärnan kan bli borta länge

Mittfältsstjärnan Simon Gustafson har saknats de senaste matcherna, men ersatts av Romeo Amane med den äran. Så också mot Hammarby, även om Per-Mathias Högmo efterlyser ett snabbare beslutsfattande från talangen.

– Med Simon borta förlorar vi lite av relationerna vi haft på mittfältet. Romeo är en duktig fotbollsspelare, men det tog lite längre tid några gånger på mitten, säger Högmo.

ANNONS

Det sägs att Simon kan bli borta upp till två månader?

– Det är värsta tänkbara scenariot, ja. Jag tror han kommer vara borta en period, men det kan gå ganska snabbt, och jag hoppas att han är tillbaka i mitten av maj senast. Det är en bristning i höften som måste få tid att läka, säger Per-Mathias Högmo.

Häckens fysioterapeut Martin Bolmér om skadeläget i klubben:

– Ibrahim Sadiq har en muskelskada i baksidan lår. Så mycket mer vet vi inte ännu, men vi kommer att undersöka honom närmaste dagarna.

Status på Johan Hammar?

– En smäll på höften i första halvlek där han vred till knäet och fick en känning. Han kommer också att undersökas med bilder kommande dagar (magnetkameraröntgen). Sedan vet vi mer exakt.

Prognos?

– Jag vill inte spekulera för mycket där heller.

Simon Gustafson?

– Han har en skada eller känning som vi jobbar hårt med. Vi försöker få tillbaka honom så fort som möjligt. Det är svårt att säga exakt, men han kommer nog att vara borta i några veckor.

I värsta fall två månader, enligt Högmo?

– Ja, i värsta fall, men vi försöker pusha det och få honom tillbaka så snabbt som möjligt. Vi behöver ha de här första veckorna med rehab för att kunna uttala oss lite mer tidsmässigt, säger Martin Bolmér.

ANNONS
Johan Hammar ska magnetröntgas.
Johan Hammar ska magnetröntgas. Bild: FREDRIK AREMYR

Hammar på gott humör

Mittbacken Johan Hammar var ändå på gott humör när han mötte medierna efter matchen.

– Tre poäng, det är det goaste först och främst. Sedan för egen del fick jag en vridning i höften och knäet. Det gjorde lite för ont i knäet för att fortsätta, säger Johan Hammar.

Smällen fick han i en duell tidigt i första halvlek, men spelade ändå vidare.

– Det kändes lite stelt under första halvlek. Och när jag klev ut efter paus hade jag stelnat till ännu mer i omklädningsrummet.

Hammar utvecklar:

– Nu ska jag prata med fysteamet och sedan får vi se hur det blir inför nästa helg. Det siktar vi på.

Matchen då. Det var en period i första halvlek där det kändes som att ni blev nonchalanta? Att det gick för lätt för er?

– Vi pratade om det i paus. Även om vi har medvind och känner oss bekväma i uppspelsfasen får vi inte, som du säger, bli för bekväma. Vi hade väl någon ”indianare” allihopa där ett tag. Vi måste vara ödmjuka i 90 minuter, säger Johan Hammar.

Häcken gjorde 3–0 strax före paus, matchen slutade 3–1 efter att Häcken tagit tillbaka kontrollen och spelat ett bra försvarsspel sista halvtimmen. Totalt sett var de tre poängen aldrig i fara.

ANNONS

Är det bara skador som kan stoppa BK Häcken i år?

– Vi har en stark trupp. När Simon Gustafson blev skadad kom Romeo Amane in. När jag klev av idag kom Simon Sandberg in och gjorde ett bra jobb. Det oroar mig faktiskt inte.

Så inte ens skador kan stoppa Häcken i år?

– Nej, det tror jag inte, säger Johan Hammar.

Innan han avslutar med ett brett leende:

– Där fick du din rubrik…

Men alldeles oavsett Johan Hammars optimism: BK Häckens skadelista är just nu hela tio spelare lång. Även om ett par tre av dem kan vara tillbaka redan mot Kalmar FF på lördag.

Skadeläget i BK Häcken:

Johan Hammar, Ibrahim Sadiq, Simon Gustafson, Tobias Sana, Momodou Sonko, Blair Turgott, Fraklin Tebo, Ali Youssef, Tobias Carlsson, Filip Trpcevski.

LÄS MER:Skrivs fotbollshistoria på Hisingen igen och igen

LÄS MER:Häcken krossade Bajen – Bénie Traoré med hattrick

ANNONS