Karin Torneklint. Arkivbild.
Karin Torneklint. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Torneklint om VM i Ryssland: "Svår situation"

Sent på måndagskvällen togs konflikten mellan Ryssland och Ukraina till en ny nivå. På tisdagen presenterade Svenska bandyförbundet sin trupp till VM i Ryssland om en månad.
– Man får faktiskt ta beslutet väldigt nära avresa. Det enda vi vet är att vi inte vet, säger sportchefen Karin Torneklint till TT.

ANNONS
|

På måndagen förklarade Rysslands president Vladimir Putin utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som självständiga territorier – och beordrade in ryska "fredsbevarande styrkor" i området.

Har möten konstant

Utrikesdepartementet avråder från resor till vissa områden i Ryssland på grund av konflikten – men inte i nuläget till den region där bandy-VM ska arrangeras, i staden Syktyvkar i Komi-regionen.

– Vi har möten konstant om det. Vi jobbar på framåt för att se hur säkerhetsläget ser ut allt eftersom. Men vi tog ut truppen utifrån gårdagens läge, berättar Karin Torneklint, sportchef vid Svenska bandyförbundet.

Herrarnas VM har inte blivit av varken 2020 eller 2021. Utöver mästerskapet 2022 är det även ett svenskt P17-lag som har en turnering i Ryssland – vilket också behöver ses över med tanke på säkerhetsläget.

ANNONS

– Det är en styrelse- och säkerhetsfråga. Och för P17-laget ska vi ha föräldramöte också. Det är en jättesvår fråga, säger Torneklint.

"Svårt att veta rätt eller fel"

Läget var anspänt redan innan gårdagens besked, men truppen har tagits ut på grund av att man behöver vara förberedd på att mästerskapet blir av, enligt sportchefen.

Spelarnas säkerhet är prioritet, säger hon.

– Vi vet inte vad vi tycker, i och med att det rör på sig hela tiden. Man får faktiskt ta beslutet väldigt nära avresa... det enda vi vet är att vi inte vet något.

Torneklint, som började på bandyförbundet i december men som haft förbundskaptensrollen inom friidrotten i många år, säger att dilemmat är nytt för henne.

– Det här är ingen vanlig situation, ingen som jag någonsin har varit i. Det är svårt att veta vad som är rätt eller fel, vad man ska göra.

– Vi får bestämma utifrån hur det utvecklar sig, säger hon.

Fotbollens VM-playoff i fara

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina kan innebära fler förändringar i sportkalendern. Finalen i Champions League-fotbollen, som ska spelas i Sankt Petersburg den 28 maj, kan flyttas på grund av den säkerhetspolitiska situationen, enligt uppgifter i brittiska medier.

Nu vill även Polen flytta sin VM-playoffmatch mot Ryssland, enligt landets idrottsminister Kamil Bortnichuk.

ANNONS

– Om det inte godkänns kommer vi fundera på vad vi ska göra. Jag tycker inte att polska idrottare borde åka till Ryssland i en sån här situation, säger han till polska Radio 24 enligt sport24.ru.

Hur Sveriges VM-kval påverkas är oklart. Om Sverige vinner mot Tjeckien och Ryssland samtidigt vinner mot Polen så väntar en match mot Ryssland på bortaplan för Blågult. Till Aftonbladet säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att man kommer att invänta ytterligare direktiv från Fifa, Uefa och myndigheter.

– Vi skickar inga spelare och ledare någonstans om vi inte kan ha garanti för säkerhet och det är inget undantag i det här fallet, säger han.

ANNONS