Tornfalk har rutinen för Gothiaseger

ANNONS
|

– Det är något särskilt att spela en turnering, en annorlunda glädje mot en vinst i serien. Man spelar och träffas så intensivt, laget gör verkligen något tillsammans. Det är en veckas ständig spänning och det året vi vann Gothia Cup hade vi en fantastisk stämning i gruppen.

Hon tittar ut över planen där Ji­tex går mot en säker 3-0-seger mot Bollstanäs.

– Titta på nummer 20, Emma, så hårt hon jobbar. Jag sa redan när jag hade henne på fotbollsskolan att hon är lovande. Hon slutar aldrig springa, säger Kajsa om Emma Magnusson som sliter på mitten.

A-lagsspelarna engagerar sig i de yngre lagen genom att bedriva en fotbollsskola och fadderverksamhet.

ANNONS

– Vi tränar, tittar på deras matcher och umgås med dem, berättar Kajsa. Förhoppningsvis kan vi inspirera och fungera som förebilder.

Att det uppskattas av spelarna i F12-laget märks när Kajsa hejar på dem i halvtid, och möts av spontana ”high 5”.

– Det är jätteskoj att de tränar oss, säger lagkaptenen och målskytten Elin Krokström.

– Ja, man lär sig så mycket av dem eftersom de själva spelar och vet hur allt går till, fyller Emma i. Fotbollsskolan är som en vanlig träning, fast man får lunch också.

Hon brukar se de allsvenska hemmamatcherna, och ibland tågar de in på planen med lagen före match.

– Det är pirrigt, men kul.

Många fotbollsstjärnor har börjat sin karriär med Gothia Cup, men Kajsa Tornfalk är tveksam till om det går att upptäcka talanger så tidigt:

– Både ja och nej. Visst ser man många som är lovande, men dels riskerar man att missa begåvade spelar som utvecklas senare, dels handlar mycket om att ha rätt psyke. Det är tuffare än man tror att ägna sig åt elitidrott på högsta nivå – man ska inte bara vara spelskicklig utan ha talang för att träna också.

Cupspelet handlar så klart om att spela bra och försöka vinna, men enligt Kajsa är det minst lika viktigt att ha roligt, träffa likasinnade, möta bra motstånd och stärkas som grupp.

ANNONS

Elin och Emma spelar Gothia Cup för första gången, och tycker det är roligt att det är en sådan folkfest. Invigningen var häftig med all musik och de fick vara med och hylla VM-hjältarna.

Vem är favoritspelaren då?

– Lotta Schelin, svarar tjejerna med en mun.

ANNONS