Tara Babulfath med sitt OS-brons i judo.
Tara Babulfath med sitt OS-brons i judo. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tre OS-dagar – tre svenska medaljer

Sverige har rivstartat OS i Paris med tre medaljer på lika många dagar. Här är de tre medaljörerna.

ANNONS

Tara Babulfath, judo, brons

För ett år sedan var den nu 18-åriga supertalangen från Tyresö nära att byta landslag. I stället fick 48-kilosjudokan rätt förutsättningar för sin satsning i Sverige vilket ledde till ett VM-guld tidigare i år. Och ett brons i OS i Paris efter att ha vunnit alla matcher, utom semifinalen, på ippon. Semifinalen gick till förlängning, så kallad Golden Score, där hon förlorade mot japanskan Natsumi Tsunoda som sedan tog guld.

.

Jenny Rissveds, mountainbike, brons

OS-guldmedaljören från Rio de Janeiro 2016 tog sig, efter genombrottet i Brasilien, igenom en tung period med depression och ätstörningar och var borta från cykelsporten i nästan två år. Hon var med i OS i Tokyo 2021 (14:e) och lyckades som 30-åring ta ytterligare en OS-medalj när hon körde till sig bronset i Paris efter en silverstrid mot Haley Batten, USA.

ANNONS

.

Victor Lindgren, skytte, silver

21-åringen från Sjöbo tog VM-guld i fjol och tillhörde favoritskaran i OS i Paris. Han blev sexa i kvalet, av de åtta som gick vidare, men väl i final på på 10 meter luftgevär darrade han inte. Det blev en direkt avgörande skjutning mellan honom och Sheng Lihao, som kinesen vann. Lindgren jobbar som svetsare för att kunna finansiera sin skyttesatsning, men efter OS-silvret kanske han kan gå ner i arbetstid.

ANNONS