Truls Möregårdh klar för OS-semifinal efter rysare

Truls Möregårdhs succé-OS fortsätter – efter den vunna kvartsfinalen berättar han om sitt udda beteende under matcherna.
– Jag försöker inte göra det speciellt mycket, förklarar han.

ANNONS
|

Möregårdh hade revansch att utkräva på svenskdödaren Omar Assar, som bland annat gjort sig förtjänt av epitetet efter att ha slagit ut Truls ur VM med 4–2 i set i fjol.

Men i år var det ombytta roller. Till slut gick svensken vinnande med 4–1 i set.

– Man kanske inte ska göra det egentligen, men jag kollade på hans match i åttondelsfinalen och hoppades att Omar skulle förlora för det är ingen motståndare jag gillar att möta. Jag vet att han är bra i stora turneringar, det skulle inte kännas kul att möta honom hände jag och det var det inte heller, det var väldigt tufft.

ANNONS

Truls om bisarra bilderna

Efter att Möregårdh startat starkt och vunnit första set med 11–7 blev det andra en tajt historia, som svensken till slut förlorad med 11–6 efter ett ryck av Omar Assar.

Under spelets gång kunde de noggranna tittarna lägga märke till att Truls pratade med sig själv.

– Det ser väl lite konstigt ut, jag försöker inte göra det speciellt mycket, men det hjälper mig lite att prata lite smått med mig själv. Det hjälper mig att komma in i den här bubblan när jag spelar match. Det gjorde jag verkligen den här matchen.

Samtidigt njöt han av det svenska stöd han hade i ryggen.

– Jag gillar att ta hjälp av publiken, jag gillar att spela framför publiken och spelar alltid mycket bättre när det är mycket folk som kollar. Speciellt jag tittar jag mycket mot mamma och pappa. De vet vad jag går igenom och de vet hur mycket jag vill vinna. Det känns som att vi gör detta tillsammans.

Truls Möregårdh pratar ibland med sig själv under matcherna.
Truls Möregårdh pratar ibland med sig själv under matcherna. Bild: Anders Ylander

Truls om dramatiken: Riktigt jobbiga minuter

Tredje och fjärde set blev otroligt jämna och slutade båda 14-12. Efter matchen vill svensken knappt tänka tillbaka på de sanslöst nervösa minuterna.

– De är riktigt jobbiga att tänka på. Det var inga roliga bollar där. Det är så gött, i det sista jämna setet så gör han två väldigt enkla grejer som man absolut inte ska göra i de lägena. Då kände jag till det sista setet att han kändes väldigt nervös och låg. Då hade jag mycket att gå på.

ANNONS

Då var svensken bara ett set från semifinal, när han visade var skåpet skulle stå. Det sista setet bärgades med hela 11–2. Därmed fortsätter Trulsfebern att stiga i Sverige.

– Det är väldigt kul. Det känns lite som när det var i Houston och det blev verkligen en pingisfeber igen. Det jag har gjort här är helt otroligt, jag är superstolt över det. Jag förstår att det blir feber för det var ingen som väntade sig detta, speciellt inte med den lottningen. Nu hoppas jag att göra Sverige så stolta att jag till och med kan ta en medalj.

Fick gratulationer av Ulf Kristersson

Telefonen har gått varm under de senaste dagarna, där en åskådare gjort lite extra avtryck.

– Statsministern stack ut. Poppade upp högt där på Instagram-flödet att han hade lagt ut. Det är väldigt kul att det uppmärksammas så mycket från så många olika håll och att pingisen verkligen syns på kartan igen.

Nu väntar semifinal mot brassen Hugo Calderano, sjätterankad i världen och fjärdeseedad i OS, 14:30 på fredag. På två möten har Möregårdh och Calderano vunnit var sitt. Trots det håller sig Möregårdh som en ”super underdog”.

– Jag förlorade mot honom en gång i år. Han har spelat helt fantastiskt, jag trodde verkligen inte att han skulle kunna hålla uppe det i OS men det har han verkligen gjort och det är jag väldigt imponerad över. Därför gör det mig till en ännu större underdog, tycker jag. Han har verkligen visat att han är bra i de här stora matcherna. Det kommer bli ytterst svårt att slå honom.

ANNONS

I den andra semifinalen ställs hemmahoppet Félix Lebrun mot kinesiska Fan Zhendong, som besegrade Möregårdh i VM-finalen 2021.

LÄS MER:Kraftigt oväder i Paris – Max tvingas bryta sändningen

LÄS MER:Senaste nytt om OS 2024

LÄS MER:Här är schemat för OS i Paris 2024 – dag för dag

ANNONS