Truls Möregårdhs väg till toppen inspirerar bästa vännen

Han har följt sin nära vän Truls Möregårdh sedan de började spela pingis tillsammans i Eslöv.
Under en nervkittlande åttondelsfinal visade Möregårdh sin mentala styrka och säkrade en plats i kvartsfinalen – trots det tvivlade aldrig bästa vännen.
– Han är väldigt stark mentalt när det gäller, och trivs i de stora matcherna, säger David Andersson.

ANNONS
|

David Andersson är en av Truls Möregårdhs absolut bästa vänner. De har spelat pingis tillsammans sedan han flyttade till Eslöv vid tolv års ålder.

Och det var i just Eslöv som de fann de varandra, de var lagkamrater i ett framgångsrikt Eslövs AI och ett blommande juniorlandslag under en lång period.

Under onsdagen ställdes hans bästa vän först mot världsettan Wang Chuqin där han vann efter en otrolig prestation. Efter vinsten mot världsettan tidigare på dagen hade de ett kort samtal.

– Han var väldigt glad, det var precis efter att han hade vunnit, så han var väldigt, väldigt glad. Men som han är började han fokusera på nästa match lite senare, som bara var några timmar bort, säger David.

ANNONS

Om dubbelmatcher: ”Var krävande för honom”

Sedan mötte han Cheng-Jui Kao, från Taiwan, i åttondelsfinalen. Möregårdh föll i första set, trots tre setbollar. Men efter att ha utjämnat i andra set vände han och vann och avancemanget var ett faktum.

David Andersson berättar att han var nervös, eftersom matchen till en början såg ut att bli svår för Möregårdh.

– Det var inte den bästa starten, så det var lite nervöst, absolut. Men sen tyckte jag att han spelade bättre och bättre ju längre matchen gick, och till slut blev det ju en rätt komfortabel seger ändå, säger Andersson.

Han berättar att han aldrig tvivlade på sin vän:

– Nej, det gjorde jag inte. Jag var inte osäker på honom, men det var nervöst. Det är jätteroligt att han lyckades. Jag förstår att det var krävande att spela två tuffa matcher på samma dag med bara några timmars mellanrum. Nu är han nog trött, men jag såg att han får kvällsmatchen i morgon, vilket nog kommer att gynna honom.

Fick mardrömsbesked

De har gått igenom allt tillsammans, nivåer tyngre än deras partnerskap och viktigare än bordtennis.

När David var 17 år fick han beskedet som skulle vända upp och ned på hela hans tillvaro. Han befann sig på flygplatsen och skulle i väg med juniorlandslaget när hans pappa, som var deras tränare, fick ett samtal. Läkarna sa att han hade leukemi.

ANNONS

I dag är det ungefär fem år sedan David fick beskedet. Blodcancern tog över, bordtennisen fick stå åt sidan.

Sedan den dagen har deras relation blivit ännu starkare, berättar Andersson.

– Truls har varit ett fantastiskt stöd under hela min resa.

I dag går David på efterkontroller för att se till att cancern inte kommer tillbaka.

Berättar om hans styrka: ”Kan gå hur långt som helst”

Bästa vännen förklarar att det viktigaste nu är att Möregårdh får tid att njuta av sina segrar och ladda om inför OS-kvartsfinalen mot Omar Assar, som han förlorat mot de två senaste gångerna de mötts.

– Det är jätteroligt och otroligt inspirerande för många pingisspelare både i Sverige och världen. Han är väldigt stark mentalt när det gäller, och trivs i de stora matcherna. När vi spelade ihop, särskilt vid VM i Houston (där han tog silver som 19-åring), visade han sitt starka psyke, speciellt i de senare faserna av tävlingen. Han är en otrolig vinnarskalle, säger David Andersson.

David Andersson och Truls Möregårdh under SM i Eslöv förra året.
David Andersson och Truls Möregårdh under SM i Eslöv förra året. Bild: Privat

Avslutningsvis uttrycker Andersson sin optimism:

– Jag tror han kan gå hur långt som helst i den här tävlingen, men man får ta en match i taget. Jag är optimistisk, och om han spelar som i dag så tror jag att han klarar det.

Ger du några råd till Truls?

ANNONS

– Ja, lite grann. Det brukar alltid bli ett "lycka till" innan matcherna, men jag vet att han kan sin grej, så det behövs inte så mycket råd, säger han.

Hur skulle du beskriva honom som vän?

– Han är otroligt omtänksam, oss emellan blir det självklart mycket prat om pingis. Det är vår grej, haha.

Möregårdh möter egyptiern Omar Assar klockan 21.00 i OS-kvartsfinal under torsdagskvällen.

LÄS MER:Vi har fått en ny kelgris att flockas kring

LÄS MER:Möregårdh till OS-kvartsfinal efter ny rysare

ANNONS