Donald Trump tycker att fler borde ansluta sig till LIV-touren. Arkivbild.
Donald Trump tycker att fler borde ansluta sig till LIV-touren. Arkivbild. Bild: John Raoux/APP/TT

Trump om LIV: "Ta pengarna"

USA:s förre president, Donald Trump uppmanar de golfspelare som ännu inte valt att gå över till den Saudi-backade LIV-touren att "ta pengarna".

ANNONS
|

Trump står värd för två av den kritiserade tourens tävlingar på sina golfbanor och på sin egen sociala plattform skriver han att spelare inte borde tveka över att lämna PGA-touren, som han menar är illojal.

"Alla de golfare som förblir lojala mot den mycket illojala PGA, i alla dess olika former, kommer att betala ett högt pris när den oundvikliga sammanslagningen med LIV kommer, och du får inget annat än ett stort "tack" från PGA-tjänstemän som tjänar miljoner dollar om året", skriver Trump oh tillägger:

"Om ni inte tar pengarna nu, kommer du inte att få några när sammanslagningen sker, och kommer säga hur smarta de som först skrev på var."

ANNONS

Trump har kritiserats för att anordna LIV-tävlingar på sina golfbanor, men bemötte inte den kritiken i sitt inlägg.

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

Touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,5 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

De största namnen som valt att spela på touren är Brooks Koepka, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Martin Kaymer, Sergio Garcia, Lee Westwood, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen och Ian Poulter.

Samtliga har nu stängs av från spel på PGA-touren. Vissa av dem har redan avsagt sitt medlemskap på den amerikanska touren, men exempelvis Mickelson och Poulter har inte gjort det.

Även Bryson DeChambeau, som vann majorn US Open 2020, är klar för touren, men 28-åringen spelade inte premiärtävlingen utanför London.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns med 48 spelare indelade i tolv fyrmannalag.

Premiärtävlingen vanns av sydafrikanen Charl Schwartzel, US Masters-vinnare 2011. Han fick ta emot segerchecken på 47 miljoner kronor efter att ha gått de tre rundorna på sju under par. Amerikanen Andy Ogletree slutade sist på +24, men fick runt 1,2 miljoner kronor för besväret.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 491 miljoner svenska kronor.

ANNONS