Det svenska damlandslaget i fotboll kan komma få spela EM på hemmaplan 2029. Sverige och Danmark planerar för en gemensam ansökan av mästerskapet. Arkivbild.
Det svenska damlandslaget i fotboll kan komma få spela EM på hemmaplan 2029. Sverige och Danmark planerar för en gemensam ansökan av mästerskapet. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Tuffa arenakrav när Sverige vill söka EM 2029

Sverige och Danmark går vidare med sin gemensamma ansökan om att få arrangera fotbolls-EM för damer 2029.
Uefa ställer dock höga krav på arenornas publikkapacitet – svenska damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi lever i nuläget inte upp till kravet.

ANNONS
|

Redan i februari meddelade Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet, och Danmarks förbundsordförande Jesper Møller att länderna planerar för en gemensam ansökan om dam-EM 2029.

Nu har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) öppnat ansökningsprocessen och de båda länderna är fortsatt intresserade av arrangemanget. Precis som de två senaste turneringarna kommer 16 landslag delta.

De slutgiltiga kriterierna väntas bli offentliga först under hösten och först därefter kommer den svensk-danska ansökan att färdigställas.

Kräver stor publikkapacitet

"Vi tror att vi har möjlighet att 2029 erbjuda ett tajt EM på moderna arenor", säger Fredrik Reinfeldt på förbundets hemsida.

Just arenorna kan dock bli en stor utmaning – redan under tisdagen meddelade Uefa tuffa krav.

ANNONS

+ Arrangörerna måste ha åtta arenor och alla måste ha naturgräs.

+ En arena måste ha minst 50 000 sittplatser i publikkapacitet, tre måste ha minst 30 000 sittplatser och ytterligare fyra arenor måste ha minst 20 000 sittplatser.

Svenska herrlandslagets nationalarena – numera under namnet Strawberry arena – i Solna har en kapacitet på cirka 50 000 åskådare under sportevenemang, enligt hemsidan.

I Danmark finns ingen arena med så stor kapacitet. Nationalarenan Parken i Köpenhamn tar runt 38 000 åskådare på fotbollsmatcher. Den näst största arenan i de båda länderna är Ullevi i Göteborg, som enligt Got Events hemsida tar runt 40 000 åskådare.

Inget spel på damernas nationalarena?

Någon mer arena än dessa tre som tar över 30 000 åskådare, och där det finns naturgräs, finns inte i Sverige och Danmark. Tele2 arena i Stockholm har en kapacitet på cirka 30 000 sittande åskådare under sportevenemang, men där spelas det fotboll på konstgräs.

Svenska damlandslagets nationalarena är Gamla Ullevi i Göteborg, men den stadion tar i nuläget endast in runt 16 600 sittande åskådare, enligt Got Event.

Fotbollsförbundets pressavdelning uppger för TT att man i nuläget inte har någon kommentar till Uefas arenakrav eftersom "initial planering" av ansökan pågår. Förbundet vill även invänta ytterligare ansökningskrav från Uefa, vilket preliminärt kommer i oktober.

ANNONS

Uefa kommer fatta beslut om värdskapet i december 2025.

ANNONS