Då var relationen god. Förbundskapten Jon Dahl Tomasson och Hugo Larsson under landslagssamlingen i juni. Arkivbild.
Då var relationen god. Förbundskapten Jon Dahl Tomasson och Hugo Larsson under landslagssamlingen i juni. Arkivbild. Bild: Foto: Daniel Nilsson

Uppgifter: Hugo Larsson ombads lämna landslaget

En frispråkig dansk före detta storspelare, formad som ledare i den nederländska skolan.
Och en envis skåning som inte är rädd för att säga vad han tycker.
Det tog inte lång tid innan personligheterna krockade.

ANNONS

Konflikten mellan förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson och Hugo Larsson tog en ny vändning på söndagskvällen.

Landslagsledningen hävdade först i ett pressmeddelande att 20-åringen dras med en skada och därför flög hem. I ett uttalande bekräftade även mittfältaren att så var fallet.

Ett spänt förhållande

Under dagen kom obekräftade uppgifter från tysk fotbollsmedia att Larsson inte alls är skadad och ska träna med klubblaget på tisdag.

Nu avslöjar TV4 Fotbollskanalen att Larsson lämnade truppen efter en diskussion på spelarhotellet på lördagskvällen.

– Vi pratade, det slutade med att det bestämdes att han skulle lämna, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Önskemålet från landslagets sida var, enligt TV4 Fotbollskanalen, att Larsson lämnade samlingen.

ANNONS

Det slår fast att ett spänt förhållande råder mellan den nye förbundskaptenen och spelaren som av många ses som en av Sveriges främsta talanger. Hugo Larsson har i år spelat två halvlekar (mot Danmark och Serbien) och fick inte en minut mot Azerbajdzjan i torsdags.

"JDT:s" offentliga uttalanden om brister i Larssons spel landade inte väl hos mittfältaren, något denne underströk under en pressträff.

– Jag har sagt till honom att jag gärna hade sett att det hade stannat mellan oss. Vissa saker ska stanna inom familjen, sade han.

Varpå Larsson gick hårt fram i sin kritik mot förbundskaptenen.

Vilka landslagsmässiga konsekvenser det hela får för Larsson återstår att se.

Dahl Tomasson vill inte uttala sig om Larsson i Viaplays matchsändning.

Konflikter vi minns

Öppna konflikter mellan spelare och förbundskaptener är ovanliga i svensk landslagsfotboll. Men det har förekommit några som fått genomslag.

+ Pär Zetterberg kom inte överens med förbundskaptenen Tommy Söderberg. Mittfältaren åsidosattes och när han inte fick spela i EM-kvalet borta mot Luxemburg 1999, satte han sig i bilen, körde hem till Bryssel och tackade för sig i landslaget.

+ Zlatan Ibrahimovic blev så stött av att han stängdes av en match för en för sen ankomst till hotellet 2006 att han bojkottade landslaget i ett halvår.

ANNONS

+ Pontus Jansson tyckte att han fick ta smällen för förlusterna mot Kroatien (1–2) och Portugal (0–3) i Nations League hösten 2020. Mittbacken valde senare att tacka nej till landslaget.

ANNONS