Världens dyraste padelracket byggs i Torslanda

29-årige William Wallich byggde superbilen Koenigsegg när han kom på att han skulle tillverka världens mest exklusiva padelracket.
Och nu tas nästa steg i verkstan i Torslanda.
– Vi siktar på världen. Att komma in på marknaden i USA och Saudiarabien, exempelvis, säger William Wallich förhoppningsfullt.

ANNONS

Den stora bilsalongen i Genève är alldeles runt hörnet. Det är världens viktigaste plats att synas på om du ska presentera en ny bilmodell.

Det vet förstås Christian von Koenigsegg, svensken som bygger några av världens mest exklusiva bilar i Valhall Park utanför Ängelholm.

Om bara några månader ska hans modell Jesko Absolut lanseras, men bilen i kolfiber är inte riktigt färdig. Ute på Hönö sitter skärgårdskillen William Wallich på Aston Haralds kompositfirma – som får samtalet från Skåne.

”Kan ni hjälpa oss med dörrarna till bilen?”

– Vi hade ju byggt hela Jesko-chassit innan, så vi har koll. Speciellt jag. Vi fick in väldigt detaljrika och svåra komponenter och ju svårare de var, desto roligare tyckte jag att det blev!

ANNONS

Och till slut hade William Wallich gjort 70 procent av kolfiberkarossen på den nya superbilen.

När modellen Koenigsegg Jesko Absolut därefter lanserades i mars 2020 blir den en total succé – där bilen i grundutförande startar på 3,4 miljoner. Dollar.

Runt 35 miljoner svenska kronor, alltså.

– Där och då insåg jag att jag kunde. Jag fick självförtroendet. Och jag kände att jag borde starta nåt eget i framtiden, berättar den numera 29-årige Hönö-killen.

Får idén att bygga ett eget racket – i kolfiber

Han har efter åren som byggare av karosser till just Koenigsegg blivit expert på kolfiber – och när padelboomen exploderade under pandemin föddes en en idé hos William Wallich.

Han blev själv biten av sporten – och såg racket efter racket gå sönder alldeles för enkelt.

”Jag borde kunna bygga ett själv”, tänkte han.

Han började experimentera på Aston Harald, använde sig av samma kolfiber som finns i superbilarna från Ängelholm.

Men den första racketen blir alldeles för styv och tung. Det går inte ens att spela med.

– Jag hade för mycket kolfiber i träffytan, erkänner William Wallich.

Han sågade isär ett världsledande märke – och hittade den ena förbättringspunkten efter den andra.

Den största? Att dra ner på komponenter, ta bort onödig vikt – och få ut skummet hela vägen ut i ramkanten, vilket gör att ”sweetspoten” blir större.

ANNONS

Det gör Wallichs racket har två-tre gånger mer material i ramen än andra racketar, enbart för att göra det så hållbart som möjligt.

William tillbringade alla veckans dagar i verkstaden. Han testade skumtyper, han experimenterade med kevlar. Han snöade in på racketar – och är var övertygad om han skulle kunna bygga ett superracket, ett racket i klass med bilar från Koenigsegg.

– Det var ju där som jag blev väldigt insnöad – och bra på det. Jag tycker om hantverket, vill att allt ska vara perfekt.

Han försökte till och med få företaget att hoppa på tåget med padel, men möttes av kalla handen.

Men William gav inte upp sin idé.

Till slut tog han steget.

Han sa upp sig – och flyttade in den nystartade verksamheten i mammas garage på Hönö. Han lånade ihop pengar från föräldrar och vänner.

Han går, så att säga, all in.

– Jag köpte in en massa material och hemma i mitt sovrum hade jag skum som låg under sängen. Det fanns precis överallt.

Williams racket blev bättre och bättre – och efter nio månader kände han sig ”klar”.

Med bara tre komponenter, kolfiber, lim och skum, har han fått till ett racket med större ”sweetspot”, mindre vibrationer och bättre hållbarhet.

ANNONS

Frågan är bara – hur sjutton ska han få ut det på marknaden?

Världsspelaren testar – och hyllar

Av en händelse så spelas APT-touren på Hede Padelcenter i Kungsbacka i slutet av 2021. Ägaren till padelhallen har sett William Wallichs racket-projekt på Instagram – och blivit så pass imponerad att han bjuder in Hönö-killen med de speciella kolfiberracketarna.

När det är dags för semifinal får alla deltagare testa Wallichs racketar.

Guillermo Lahoz Rodríguez, mer känd som Willy Lahoz, må vara på nedåtgående – men har ändå vunnit två World Padel Tour-titlar tillsammans med megastjärnan Fernando ”Bela” Belasteguin.

Lahoz tittar lite skeptiskt på racketen från Göteborg, men börjar spela.

Efter en liten stund så börjar Lahoz att snacka spanska med de andra semifinalisterna – och ställer sig därefter i en halvmåne runt William Wallich och börjar buga.

Den spanske stjärnan utbrister:

”Det här är det allra bästa racket som jag nånsin spelat med.”

Hönökillen Wallich kan inte riktigt tro att det är sant.

Och här nånstans börjar han inse … att det faktiskt kan bli något.

Det är ett pilligt hantverk – och Jacob Bryngelsson är noggrann. Det får inte bli fel, för då försvinner hållbarheten i kolfibern.
Det är ett pilligt hantverk – och Jacob Bryngelsson är noggrann. Det får inte bli fel, för då försvinner hållbarheten i kolfibern. Bild: NICKLAS ELMRIN

Fått in fyra miljoner – och köpt maskiner för tre miljoner

Men resan mot succé? Den är allt annat än enkel.

Det kostar att starta eget. Det kostar att köpa in material. Och William Wallich behöver förstås få in kapital.

ANNONS

För en kille som inte har en aning om livet som affärsman är det inte helt enkelt. William blir till och med lurad ett par vändor – och blir den ena gången stående med ett årskontrakt på en dyr verkstadslokal.

Han tvingas till och med att flytta in där – och sover under ett år på en uppblåsbar madrass för att allt ska gå ihop ekonomiskt.

Men Hönö-killen ger sig aldrig – och till slut har William Wallich fått in över fyra miljoner kronor i kapital från ett gäng investerare från Göteborg.

Tre av dessa miljoner har gått till en ny maskinpark, som gjuter, som slipar, polerar och borrar de exklusiva racket som William Wallich och Jacob Bryngelsson sätter ihop ute i Torslanda.

Just nu är den stora utmaningen att få ner antalet timmar som läggs på varje racket – och ändå behålla samma höga kvalitet.

William och Jacob bygger runt tolv racket per vecka och alla är sålda, trots att det billigaste kostar 9 200 kronor. Vill kunden ha en annan färg eller finish eller kanske namn på racket? Ja, då sticker priset upp till 12 500 kronor.

Än så länge finns inget lager – och ett tag var väntetiden så pass lång som ett år för att få ett exklusivt padelracket från Hisingen.

ANNONS

Målet är att göra 300 racket det första året – och i framtiden anställa fler personer efter ökande orderförfrågan.

– Vi siktar på världen. Att komma in på marknaden i USA och Saudiarabien, exempelvis. Det är nästa steg, säger William Wallich förhoppningsfullt.

Inne i verkstaden fortsätter jobbet.

Jacob passar ihop två delar av kolfiber-ark så att mönstret möts exakt.

– Han är nästan mer noggrann än vad jag är, berättar William Wallich.

Hunden Emma, en australian cobberdog, puffar med nosen på benet.

Hon är kelig och vill ha uppmärksamhet.

– Det är väldigt mysigt att ha henne med här, men börjar du klia henne är det kört. Då får hon aldrig nog, säger Jacob med ett leende.

Linus Frost blev etta med byte av racket

Den hårdsmashande svenske landslagsstjärnan Linus Frost låg på nionde plats av Sverige-rankingen när han bytte till Wallich-racket för drygt 18 månader sedan.

För en månad sedan hade han hoppat upp till nummer ett.

Frost brukade förbruka 25 racketar per säsong, men efter skiftet till racketen från Hisingen har han bara gjort av med en handfull.

Under snart två år, vill säga.

– Och bara ett par av dessa har gått sönder. De andra har jag bytt ut. Den största skillnaden är att det finns en helt annan stabilitet än hos de andra racketar som jag spelat med. När du träffar bollen med många andra racketar så tar bollen nästan över racketen. Jag känner att jag kan lita på det här i varje slag. Det är som ett stort skepp i storm kontra en liten jolle i samma väder, säger den svenske landslagsspelaren.

LÄS MER:Märket på armen kunde kostat padelstjärnan Linus Frost livet

LÄS MER:Sveriges bästa padelspelare Viktor Stjern och Amanda Girdo har hittat varandra

LÄS MER:Johan Brunström tar över nedläggningshotad padelhall

ANNONS