Henrik von Eckermann.
Henrik von Eckermann. Bild: Maja Suslin/TT

Världsettan planerar om – skippar Falsterbos gräs

Skodd eller barfota?
King Edward trivs bäst utan något under hovarna – och det rättar sig Henrik von Eckermann efter.
Därför planerar han om tävlingssommaren. Guldhästen hoppar varken i Aachen eller i Falsterbo.

ANNONS
|

Världsettan är just nu i Stockholm och siktar på söndag på att ta säsongens första GP-seger i Global Champions Tour.

Och det på en barfota King Edward.

Fibersanden på Stadion är skonsammare för hästarna och mindre riskabelt underlag än den gräsmatta som tävlingarna i Aachen (slutet av juni) och Falsterbo (mitten av juli) avgörs på.

Litar på magkänslan

Aachen är en av sportens största tävlingar och – vid sidan av de stora mästerskapen – den mest prestigefyllda under utomhussäsongen. Runt 40 000 åskådare brukar fylla arenan. Aachens GP ses som något av det svåraste att vinna. Ingen svensk ryttare i modern tid har vunnit tävlingen som avgjordes första gången 1927.

ANNONS

– Jag hade tänkt rida Aachen, men kom fram till att inte göra det. Jag hoppade på en liten tävling på gräs med skor på King Edward. Han kändes väldigt bra, hoppade bra, men ändå var det någonting som fick mig att tvivla.

– Självklart känns det olika med eller utan skor. Normalt sett får en häst med skor mer rörelse, men han är lite tvärtom. Han har inte ont eller så, men jag har alltid gått efter min magkänsla och den säger nej, inget gräs. Så jag har lagt ned det.

Väljer bort Falsterbo

TT: Betyder det att du inte kommer till Falsterbo?

– Ja, jag kommer inte dit. Jag hade inte tänkt rida King Edward där ändå utan några andra hästar. Men jag fick slå om i min planering. Iliana kan också gå på gräs, men hon måste ha en paus nu i min plan som förhoppningsvis leder till EM.

– Då passar inte Falsterbo in. I stället rider jag henne i en GCT i La Coruña samtidigt som Falsterbo avgörs, annars får hon vila för länge.

Henrik von Eckermann tog tidigt beslutet att inte rida King Edward i EM i Milano 29 augusti–3 september. Nästa mästerskapsmål är OS i Paris nästa sommar.

ANNONS

I dag rider han den första omgången i lagtävlingen Global Champions League på Dzara Dorchival och sedan King Edward i den andra, som även är kval till söndagens GP-hoppning.

Henrik von Eckermann på den tilltänkta EM-hästen Iliana.
Henrik von Eckermann på den tilltänkta EM-hästen Iliana. Bild: Andrew Medichini/AP/TT

Fakta: Henrik von Eckermann och King Edward

King Edward är 13 år och född i Belgien. Han reds tidigare av von Eckermanns fru, den schweiziska landslagsryttaren Janika Sprunger. Under Janikas graviditet hoppade Henrik upp på valacken. Resten är svensk ridsporthistoria. Här är deras främsta framgångar:

+ OS-fyra individuellt i Tokyo 2021.

+ OS-guld i lag några dagar senare, tillsammans med Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson.

+ VM-guld individuellt och i lag i Herning 2022.

+ Seger i Topp-10 i Genève.

+ Seger i världscupfinalen i Omaha, Nebraska.

+ Rankad världsetta sedan elva månader tillbaka, mycket tack vare King Edwards kapacitet.

+ Ett flertal GP-segrar i olika sammanhang, som världscupen och Global Champions Tour.

ANNONS