Världsmästaren Magnus Carlsen drar sig ur turneringen

Den norska världsmästaren Magnus Carlsen drog sig ur en av världens största schackturneringar efter en chockförlust.
Motståndaren Hans Niemann anklagas för fusk – med en sexleksak.

ANNONS
|

Världens bäste schackspelare Magnus Carlsen hade 53 partier i rad utan att förlora i klassiskt schack, men sviten tog slut under söndagen.

Carlsen förlorade den tredje ronden i superturneringen Sinquefield Cup mot amerikanen Hans Niemann, 19, som inte är bättre än 49:a i världen.

– Det måste vara pinsamt för världsmästaren att förlora mot mig, jag tycker synd om honom, sa Niemann till chess24 efter skrällen.

Förlusten blev Magnus Carlsens sista parti i Sinquefield Cup.

Under måndagen valde norrmannen att inte dyka upp till sitt parti mot azerbajdzjaniern Shakhriyar Mamedyarov. I stället twittrade han ut en video där fotbollstränaren José Mourinho säger ”om jag snackar hamnar jag i stora problem”.

ANNONS

”Jag har dragit mig ur turneringen. Jag har alltid gillat att spela i Saint Louis och jag hoppas komma tillbaka i framtiden”, skriver Carlsen.

Efter Carlsens meddelande valde arrangörerna till turneringen att vidta extra åtgärder för att undvika fusk, och måndagens rond sköts fram en kvart.

”Den uppenbara innebörden av att Carlsen drar sig ur, tillsammans med detta, är att Magnus misstänker fulspel men inte vill anklaga honom offentligt”, skriver chess24.

Experterna oense

Sedan det oväntade utfallet på mötet med Niemann har flera teorier lanserats gällande hur det kunde gå som det gick.

Den mest bisarra involverar en sexleksak, närmare bestämt analpärlor, som ska ha varit uppkopplade till en dator och vibrerat för att ge en fingervisning kring vad Niemanns nästa drag borde vara.

En teori som Niemann själv avfärdar.

– Vill de att jag klär av mig naken så gör jag det, jag bryr mig inte, för jag vet att jag är oskyldig. De kan stänga in mig i en låda med noll elektronisk överföring, jag bryr mig inte. Jag spelar för att vinna men jag har aldrig någonsin fuskat i ett parti över brädet, säger han enligt Daily Mail.

Flera experter är tveksamma och tycker inte att Niemanns prestation tydde på fusk överhuvudtaget.

ANNONS

– Det fanns inget speciellt med hur Hans spelade, säger den internationelle mästaren Lawrence Trent till chess24.

– Om detta är baserat på bara det här partiet låter det som en ytterst oseriös anklagelse, säger stormästaren Rustam Kasimdzhanov.

Fusk med hjälp av datorer är ett växande problem inom schackvärlden. För tre år sedan ertappades bland annat den lettiske stormästaren Igors Rausis med en telefon när han satt på toaletten, vilket sportbladet rapporterade om.

Exempel finns också på fusk där andra personer i spellokalen har fått information från schackdatorer och fört den vidare till spelare vid brädet.

LÄS MER:Misstänkte fuskaren slår tillbaka: ”Folk är idioter”

ANNONS