Angav falska uppgifter – familj blev av med lägenhet

En man har sagts upp från sin lägenhet i Hammarkullen en vecka efter att han flyttat in med sin familj – eftersom han hade ljugit om tidigare boenden. Det rapporterar Hem & Hyra.

ANNONS

Det var på en torsdag som mannen flyttade in i en ny lägenhet i Hammarkullen tillsammans med sin familj. För att ha chans att bli erbjuden boendet använde han sina sex år av ködagar på Boplats – men bara en vecka senare hade familjen sagts upp från lägenheten.

I samband med att hyresavtalet skrevs uppgav mannen att familjen tidigare bodde inneboende i en lägenhet, och att de därför inte hade några referenser. Men kort därefter upptäckte den nya hyresvärden, kommunala Bostadsbolaget, att påståendena om det tidigare boendet inte stämde.

Familjen hade i själva verket precis bott i en lägenhet som förstahandshyresgäster hos Poseidon – från vilken de nyligen hade blivit uppsagda.

ANNONS

Ändrade status till ”inneboende”

Anledningen ska ha varit att familjen olovligen installerat ett trinettkök i ett av rummen – för att sedan hyra ut en del av lägenheten till ockerhyra, rapporterar Hem & Hyra. Enligt Bostadsbolaget, som nu har sagt upp mannens kontrakt, ska han sedan ha ändrat sin status till ”inneboende” för att komma runt eventuella dåliga referenser.

I hyresnämnden säger mannen att familjen ändrat sin status till inneboende efter att de bestämt sig för att flytta in hos en bekant. En flytt som sedan aldrig blev av. Mannen ifrågasätter också Poseidons kritik och menar att betalningen från inneboende inte borde räknas som ockerhyra.

Får flytten uppskjuten

Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige, berättar för Hem & Hyra att vilseledande kan vara en grund för uppsägning.

– Vilseledande kan handla både om att man lämnar oriktiga uppgifter eller att man förtiger något. Det viktiga är att man ska ha förstått att det rör sig om information som har betydelse för hyresvärden, säger hon till tidningen.

Mannen påpekar att han inte har misskött sig i den nya lägenheten – och menar att han inte har försökt vilseleda någon. Hyresnämnden har beslutat att familjen ska få uppskov med att flytta ut fram till årsskiftet, eftersom det är svårt att hitta bostad i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Hyresbolag i rekonstruktion – 83 hushåll sades upp med omedelbar verkan

LÄS MER:Tusentals göteborgare riskerar få hyrorna smyghöjda

LÄS MER:Hyresgäst vräkt efter felparkeringar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS