Makroprofilen Olof Hammer anser att Riksbanken behöver vara mer aggressiva och hoppas på en dubbelsänkning när räntebeskedet presenteras på onsdag.
Makroprofilen Olof Hammer anser att Riksbanken behöver vara mer aggressiva och hoppas på en dubbelsänkning när räntebeskedet presenteras på onsdag. Bild: Olof Ohlsson

Bankexperten: ”Därför måste räntan sänkas med 50 punkter”

För låg inflation och vikande tillväxt får seniorekonomen Olof Manner att trotsa kollegorna i expertpanelen. Han vill se snabbare räntesänkningar från Riksbanken.

ANNONS
|

Frågan som alla ställer sig inför Riksbankens penningpolitiska beslut som publiceras på onsdag är: En sänkning på 0,25 procentenheter eller 0,5 procentenheter?

En som hoppas på det senare är Swedbanks seniorekonom Olof Manner. Enligt honom behöver Sveriges Riksbank drämma till med en dubbelsänkning, annars riskerar konsumtionen och tillväxten att falla efter.

– Inflationen är med marginal under målet, konsumtionen faller fortfarande, tillväxten överraskade nedåt i juli, arbetslösheten är envist hög och varslen ökar. Finanspolitiken ger viss lättnad men den stora grejen kommer att vara räntelättnader. Om tillväxten ska öka är det konsumtionen som måste driva den, säger han i sin roll som ledamot i Dagens industris ”Skuggdirektion”, en expertpanel bestående av namnkunniga ekonomer som träffas och diskuterar inför varje räntebesked som om de vore riksbankscheferna i Erik Thedéens direktion.

ANNONS

Manner: Därför borde styrräntan dubbelsänkas

Oron om att lägre ränta skulle driva på inflationen igen har visat sig vara obefogad, är hans hållning. Köpviljan måste snarare ökas, säger Olof Manner.

– Jag tycker därför att räntan ska sänkas med 50 punkter. Att få i gång konsumtionen är det viktigaste just nu.

Till skillnad från Olof Manner önskar de andra ledamöterna i expertpanelen långsammare sänkningstakt – det vill säga 25 punkter lägre ränta under onsdagen.

Enligt Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar finns goda skäl att sänka i en makligare takt. Det skulle vara mer förutsägbart, säger hon.

– En sänkning vid varje möte och se hur ekonomin beter sig rimligt, säger Anna Hammer.

LÄS MER:Storbankerna sänker rörliga boräntor

LÄS MER:Här får du lägst bolåneränta i september 2024

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS