Här får du lägst bolåneränta i september 2024

En lägre bolåneränta kommer sällan per automatik. Men vad gör man om banken segar?
GP har kollat var du får bäst ränta just nu och bett sparekonomen Frida Bratt avslöja knepet som får fart på banken.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

  • Inflationens oväntade nedgång i augusti 2024 öppnar för räntesänkningar, vilket gynnar belånade bostadsägare.
  • En bra bolåneränta i september 2024 ligger kring 4,15 procent, men för att få den krävs att man aktivt förhandlar med banken.
  • För att påverka sin ränta kan man signalera byte av bank genom att begära ut sitt amorteringsunderlag och överväga om fast eller rörlig ränta passar bäst.

Inflationen sjönk mer än väntat i augusti 2024, vilket banar väg för en serie räntesänkningar från Riksbanken. Ett faktum som säkert får många belånade bostadsägare att jubla just nu och på onsdag 25 september kommer nytt besked från Riksbanken. En sänkning på 0,25 minst tror flera bedömare.

Ett bostadslån är alltså ett lån där du tar din bostad som säkerhet, vilket innebär att räntan oftast är lite lägre i jämförelse med andra typer av lån där det saknas säkerhet. Men vad är då en bra bolåneränta i september 2024? Närmare 4,15 enligt Frida Bratt, som är sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

ANNONS

– Man kan gå in på olika jämförelsesajter som listar långivare snitträntor. Siffrorna man kan se är för augusti och då ligger de på mellan 4, 15 och 4,35, så bra är ju i nedre spannet förstås, säger Frida Bratt.

LÄS MER:Räntekollen: Så blir din nya månadskostnad om boräntan ändras

Paradoxen med att vara en ”bra” bankkund

Ju ”bättre” kund man är desto bättre ränta får man, enligt Bratt.

– Det här kan låta paradoxalt, men har man ett stort lån så är man en mer lönsam kund för banken och då kan det vara lättare att förhandla sig till bättre ränta om man samtidigt har en trygg inkomst så banken vet att man kan betala. För det är inte så att man per automatik har rätt till snitträntan, utan det gäller att framhålla sina fördelar som kund.

Hur kan jag själv påverka räntan?

– Steg nummer ett är att inte bara låta det pågå, för då finns risken att du får höra sådant som ”din rabatt går ut”, ”du åker upp på listränta” – det finns en massa påhitt, så man måste vara en medveten kund, säger Frida Bratt.

Hon tipsar igen om jämförelsesajterna för att få en indikation på spannet just nu. Den som tycker att man betalar för mycket ska kontakta sin bank och be om en förklaring till varför man har den ränta man har, menar Bratt.

ANNONS

I en förhandling bör man framhålla sina fördelar, ”jag är en stabil kund, ni tjänar bra pengar på mitt lån”.

LÄS MER:Bunden eller rörlig ränta – då kan du spara tusenlappar

Gäller att signalera att man är på väg att tacka för sig

– Sedan brukar en sak få fart på banken om de är svåra att förhandla med, säger Frida Bratt.

– Knepet är då att begära ut sitt amorteringsunderlag, ett dokument som banken måste lämna ut när du ska byta bank. Det innehåller uppgifter om hur du amorterar och begär du ut ett sådant är det ett tydligt tecken på att du är på väg bort som kund. Det vill de ju inte och då kan det ju bli lite fart på dem, säger Frida Bratt.

Knepet handlar alltså om att signalera att man är beredd att byta bank om man inte får bättre ränta.

– Sedan måste man kanske också mena någonting med det, det vill säga att byta bank om du inte får bättre ränta än vad du tror att man kan få någon annanstans.

LÄS MER:Så mycket billigare blir bolånet när styrräntan sänks

Vissa frågor bör man ställa sig själv

Vill jag ha fast eller rörlig ränta om jag skulle teckna imorgon?

– Jag tycker att det fortfarande finns en liten osäkerhet kring hur mycket Riksbanken kommer att sänka räntan. Att de kommer att sänka står klart och det är också därför som räntorna med bindningstider på ett år och två år ligger under rörlig ränta just nu. Men sen vet vi faktiskt inte hur mycket räntorna kommer att sänkas, och binder man nu så riskerar man kanske att gå miste om en del av den där sänkningen, säger Bratt.

ANNONS

– Jag skulle ha lite is i magen när det gäller att binda ränta. Dessutom så tycker jag att det är bra att tänka till lite extra om jag vill vara bunden till banken? Ska jag bo i samma bostad under flera år? Annars bryter jag lånet i förtid och det kostar pengar. Man behöver liksom svara på några sådana frågor också som gäller just om man är beredd att binda sig.

LÄS MER:Experternas tips – så sparar du i höst

Här får du lägst boränta just nu

Landshypotek bank 4,15 procent (3 månader), 3,63 procent (1 år)

Stabelo 4,23 procent (3 månader), 3,99 procent (1 år)

Danske bank 4,25 procent (3 månader), 3,73 procent (1 år)

SEB 4,29 procent (3 månader), 3,71 procent (1 år)

SBAB bolån 4,30 procent (3 månader), 3,81 procent (1 år)

Skandia 4,32 procent (3 månader, 3,87 procent (1 år)

Ica banken 4,33 procent (3 månader), 4,51 procent (1 år)

Hypoteket 4,38 procent (3 månader)

Handelsbanken 4,38 procent (3 månader), 3,66 procent (1 år)

Ikano Bank 4,39 procent (3 månader), 4,08 procent (1 år)

Källa: Compricer, september 2024

LÄS MER:Så mycket billigare blir bolånet när styrräntan sänks

LÄS MER:Guide: För- och nackdelar med bostadsrätt och hyresrätt

LÄS MER:Så påverkas ditt lån av att räntan sänks

ANNONS