Danskarna vinner budstriden om Schenker. Arkivbild.
Danskarna vinner budstriden om Schenker. Arkivbild. Bild: Mads Claus Rasmussen

Danskar vinner budstrid om Schenker

Danska DSV köper logistikjätten Schenker för 160 miljarder av tyska statens järnvägsbolag Deutsche Bahn. Det svenska dotterbolag har huvudkontor i Göteborg och har anor tillbaka till 1890-talet.

ANNONS
|

Danska transportföretaget DSV köper tyska branschkollegan Schenker i en storaffär som värderar det tyska bolaget till 14,3 miljarder euro, eller motsvarande cirka 160 miljarder kronor.

Affären finansieras av DSV med eget kapital och nya lån.

Säljare är tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn.

Danskar väl positionerade

Förutom medicin och öl är logistik en av Danmarks viktigaste sektorer, en sektor som också gynnats av landets megaprojekt inom infrastruktur: broar över Stora och Lilla Bält, tunnel till Tyskland och Öresundsbron – samt att Kastrup blivit hubb för Norden inom flyg. Förutom DSV märks rederijätten Maersk – en av de största i världen – och logistikjätten DFDS.

ANNONS

Schenkers svenska dotterbolag har sitt huvudkontor i Göteborg och skapades när Schenker tog över vad som från början hetat Bilspedition, en storaffär i slutet av 90-talet där tyskarna tog över.

Startade på Drottninggatan för 133 år sedan

Göteborgska Bilspedition hade anor ända tillbaka till 1891, då grundaren Ivar Fallenius startade en speditionsagentur på Drottninggatan i Göteborg.

Göteborg är ett logistiknav, med viktiga transporter till industrin och med Nordens största hamn i staden.

LÄS MER:Så utmanar Einride jättarna – vill hellre vara Stena än Volvo

LÄS MER:Göteborgs Hamn växer – köper mark för 475 miljoner

LÄS MER:Därför är Hisingen hetast i Sverige på logistik

ANNONS