Därför har Polestar rusat på börsen med över 20 procent

Volvo Cars syskonmärke rusade med över 20 procent på New York-börsen igår. Ovanligt goda produktionssiffror är förklaringen till starka höjningen.

ANNONS
|

Polestar är registrerad på tekniktunga New York-börsen Nasdaq, men såg sedan i somras en nedgång. Men den senaste månaden har aktievärdet istället ökat stadigt, bland efter att man introducerat den större elsuven Polestar 3. Men i går kväll svensk tid fick aktien glädjefnatt på börsen och steg över 20 procent.

Orsaken är ett meddelande från bolaget, med huvudkontor i Göteborg, om man att den 100 000:e Polestar 2-bilen nu rullat ut från fabriken i Kina.

Glad vd gav beskedet

– Det är en fantastisk prestation – speciellt med tanke på att vi lanserade Polestar 2 under pandemin, uttryckte Polestars vd Thomas Ingenlath.

Och det reagerade marknaden mycket positivt på – vid senaste kvartalsrapporten meddelade Polestar att man var ”på väg mot” att tillverka 100 000 Polestar 2, men förklarade samtidigt att man levererat drygt 30 000 till och med september och trodde sig leverera 50 000 till årsskiftet.

ANNONS

Positiv reaktion

Marknaden tolkade gårdagens besked som att läget hade förbättrats tydligt sedan den tidigare prognosen. Precis som alla biltillverkare har Polestar påverkats av den komponentbrist som orsakats av bland annat covid-19-nedstängningar.

Branschtidningen Automotive News konstaterade att detta gjorde Polestar 2 till den femte bäst säljande premiumbilen i mellanklassen, före till exempel BMW:s elbil i4. Det gjorde också Polestarmärket – som hittills varit helt beroende av 2-modellen – till det femte största premiumelektriska märket i Europa.

Polestar ökar också svagt i förhandeln inför onsdagens kursöppning i New York.

LÄS MER:Trots covid: Polestar bekräftar produktionsmål

LÄS MER:Volvo visar sitt nya flaggskepp – här är den nya EX90-suven

LÄS MER:Polestar lånar 1,6 miljarder dollar av aktieägare

LÄS MER:Kinesiska Geely Auto noterar elbilsföretaget Zeekr på börsen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS