Efter Truls Möregårdhs succé – hög efterfrågan på hans pingisracket

Hur får man hela världen att lägga märke till sin produkt? Skapa en unik design och ge den till Truls Möregårdh. Under OS har Sveriges pingisstjärna gjort succé och det märker tillverkaren av hans sexkantiga racket av.
– Så fort det ligger ett Cybershape där så vet du att det är Stiga, det andra racket kan ju vara vad som helst, säger Andreas Zandrén, vd på Stiga.

ANNONS
|

Olympiska spelen i Paris 2024 är mästerskapet då pingis flyttade in i det svenska folkhemmet igen. Efter att Truls Möregårdh, som spelar i Eslöv, slog ut världsettan från Kina tändes hoppets låga. Både för svenskarna men också för företagen.

För under OS är exponeringen enorm. Hela världens länder deltar och om du vill synas gäller det att vara smart. Något som Stiga räknade ut för några år sedan, precis innan Truls Möregårdh presenterade sig för världen.

– Jag ställde frågan till mig själv: Varför är ett pingisracket runt? Det var det ingen som kunde svara på, säger Andreas Zandrén, vd på Stiga.

ANNONS

Startade samarbete med KTH

Frågan ställdes innan VM i USA 2021 och tillsammans med KTH utvecklade Stiga designen. Istället för den klassiska runda designen blev racketen sexkantigt. Träffytan har maximerats till den övre halvan och tre pluggar med olika vikter går att sätta i racket beroende på dagsform.

Truls Möregårdh gick till vm-final 2021 och blev då historisk då han var den lägst rankade spelaren någonsin att spela final. Och hans pingisracket blev en snackis.

– Det är helt fantastiskt för det är inget snack nu. Man ser i början av en match att de ofta zoomar in uppifrån på bordet. Så fort det ligger ett Cybershape där så vet du att det är Stiga, det andra racket kan ju vara vad som helst, säger Andreas Zandrén.

Den största marknaden för företag inriktade på bordstennis är Kina. Därför är det här OS-mästerskapet en dundersuccé för Stiga. Redan innan turneringen drog igång hoppades Andreas Zandrén på en final mellan Truls Möregårdh och en spelare från Kina – vilket det också blev.

– Jag sa att drömmen är att Truls går till final och får möta en av toppkineserna.

Under fredagen ställs Truls Möregårdh mot Kina igen i ännu en OS-final. Men den här gången med två lagkamrater.

ANNONS

– Då är vi vinnare oavsett vem som vinner på något sätt.

Får inte göra reklam

Även om allt verkar gått Stigas väg under OS så finns det ett stort dilemma. För enligt Sveriges olympiska kommitté, SOK, får företaget inte göra reklam som hänvisar till något som har med OS att göra. Varken i bild eller i skrift.

I en artikel som publicerades av affärstidningen Resumé så hade efterfrågan på Truls Möregårdhs racket ökat med 12 900 procent. Siffran kommer från AI-tjänsten My Telescope men den är felaktig menar Andreas Zandrén.

– Nej, nej, nej. Jag önskar att det vore så och i så fall vore ju det fantastiskt. Men det är lite väl stora siffror, säger han och fortsätter.

– Vi har helt klart sett en stark efterfrågan på Truls racket och folk är väldigt nyfikna. Det är definitivt ett större intresse nu med alla framgångarna.

”Truls har gjort sitt jobb”

Oavsett hur det går i finalen har det varit en marknadsmässig succé för Stiga. Men nu gäller det att ta vara på stunden menar Andreas Zandrén.

– Truls har gjort sitt jobb, nu måste vi göra vårt.

Hur tror du att det går i matchen på fredag?

– Jag tror att det här gänget med Anton, Kristian och Truls har förmågan att verkligen skaka Kina. Det känns som att de kan riva muren. Det är inte alls omöjligt så jag tror på det, säger Andreas Zandrén.

ANNONS

LÄS MER:Efter bragdvändningen – Sverige ställs mot Kina i final

LÄS MER:Mattias Falck smsade Anton Källberg i semifinalen mellan Sverige och Japan

LÄS MER:Sverige till final i bordtennis

ANNONS