Andra Farhad: 15 tips för att hålla dig ekonomiskt smart under sommarledigheten

Sommaren är äntligen här! Det betyder soliga dagar, härliga äventyr och tid för avkoppling. Men med semester och fritid kommer ofta ökade utgifter. Resor, utflykter, restaurangbesök, sommarrea och spontanshopping kan snabbt göra ett hål i plånboken. Därför är det smart att tänka lite extra på ekonomin, så att du kan njuta av sommarens bästa stunder utan att oroa dig för pengarna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det behöver inte vara tråkigt att vara ekonomisk under sommaren. Med lite planering och några smarta knep kan du få ut det mesta av ledigheten utan att spräcka budgeten. Här delar jag med mig av mina bästa tips för att ha en fantastisk sommar utan ekonomisk stress.

Boende

1. Husbyte: Byt boende med vänner eller använd husbytesgrupper på sociala medier för att få gratis boende i en annan stad eller land. Ett perfekt sätt att uppleva något nytt utan att dra på sig en dyr boendekostnad.

2. Korttidsuthyrning: Att hyra ut ditt eget hem via tjänster som Airbnb medan du är bortrest kan täcka en del av dina reseutgifter. Extra pengar för semestern för ett boende som annars bara står tomt! Men glöm inte att se till att få tillstånd till att hyra ut från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om du bor i lägenhet.

ANNONS

3. Camping: Utforska campingplatser som ett billigare alternativ till hotell. Många campingplatser erbjuder bra faciliteter och fantastiska naturupplevelser.

Resande

4. Sista minuten paketresor: Om du vill åka utomlands, håll utkik efter sista minuten-paketresor. Dessa kan inkludera flyg, boende och ibland måltider till rabatterat pris.

5. Flexibilitet: Var flexibel med dina resedatum och destinationer för att hitta de bästa erbjudandena. Låt priset bestämma vart du ska – du kan hitta fantastiska platser till ett riktigt bra pris!

6. Pruta: Var inte rädd för att pruta på marknader och i små butiker, särskilt i länder där detta är en del av kulturen. Det kan spara dig mycket pengar.

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

Mat och dryck

7. Picknick utomhus: Istället för dyra restaurangbesök, packa en picknickkorg och njut av maten i en park, vid en brygga eller på en äng. Billigare och minst lika mysigt!

8. En vegetarisk sommar: Vegetarisk mat är både billigare och bättre för miljön. Grilla grönsaker som spetskål, zucchini och paprika istället för kött – det smakar fantastiskt!

9. Handla från bondemarknader: Köp färska och billigare råvaror direkt från bondemarknader så slipper du dyra mellanhänder. Självplock är dessutom en rolig aktivitet för barn och vuxna!

Nöjen och aktiviteter

10. Kulturdagar: Kolla upp lokala kulturdagar när museer och andra kulturinstitutioner erbjuder gratis inträde. Perfekt för en budgetvänlig kulturupplevelse.

ANNONS

11. Gratis event: Håll utkik efter gratis konserter, utställningar och utomhusbio. Många städer erbjuder en mängd kostnadsfria aktiviteter under sommaren.

12. Sällskapsspel: Ta med ett sällskapsspel till parken och njut av sommarkvällarna tillsammans med vänner utan att spendera pengar.

Shopping

13. Undvik sommarrean: Sommarrean kan fresta, men försök att undvika impulsinköp. Skriv ner vad du faktiskt behöver innan du går på rean och håll dig till listan.

14. Jämför priser: Om du verkligen behöver något, jämför priser först med hjälp av appar som Prisjakt för att säkerställa att rean verkligen ger ett bra erbjudande.

15. Begränsa antal besök: Minimera frestelsen att spontanhandla genom att besöka affärer och webbshoppar så sällan som möjligt.

Jag vill även passa på att påminna om att det fortfarande går att spara pengar trots att det är sommar och utgifterna lätt blir många. För mig är sommarledigheten en perfekt tid för att rensa i skåp, garderober och förråd. Att sälja saker jag inte längre använder är både skönt för psyket och ger mig mer utrymme hemma, men även otroligt ekonomiskt. Jag och Sellpy blir riktiga bundisar denna tid på året, och pengarna jag får in åker direkt in på sparkontot. Plötsligt har sommarens aktiviteter betalat sig själva!

ANNONS

Så njut av sommaren, koppla av och ha kul– utan att tömma plånboken. Med dessa tips kan du förhoppningsvis få en fantastisk sommar och samtidigt vara ekonomiskt smart.

LÄS MER:Sex dyra vanor att byta ut – för att spara pengar

LÄS MER:Så här investerar världens rikaste människor

LÄS MER:Jag är allergisk mot spartips – så får jag mer pengar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS