Ellos finanschef i krisen: konkurs inget scenario

Efter att riskkapitaljätten Nordic Capital meddelat att de överger skuldtyngda Ellos sätter nu postorderklenoden hoppet till norska banker och kapitalförvaltare.
– De har länge uttryckt ett starkt stöd till Ellos Group och ledningsgruppen och har en positiv syn på vår strategi och framtida planer, säger Ellos finanschef Johan Stigson.

ANNONS
|

Under onsdagen meddelade riskkapitalbolaget Nordic Capital att de vill påbörja en process för att skifta över ägandet i skuldhärjade Ellos Group till långivarna, vars kritiska fordran på postorderbolaget uppgår till 1,5 miljarder kronor.

Bakom en majoritet av lånet återfinns en rad olika nordiska och norska institutionella investerare, däribland banken DNB:s kapitalförvaltning, Pareto Asset Management och Storm Capital, enligt ägartjänsten Holdings vilket Dagens industri rapporterat om.

Sätter sitt hopp till nordiska kapitalförvaltare

Den nordiska gruppen har sedan ett krisavtal i juli tre representanter i styrelsen för Ellos. Och det är till de här kapitalförvaltarna Boråsbolaget sätter sitt hopp.

– Bland obligationsinnehavarna återfinns en grupp nordiska institutionella investerare som i juli 2024 valde in 3 ledamöter i styrelsen för Ellos Group Nordic AB. De har länge uttryckt ett starkt stöd till Ellos Group och ledningsgruppen och har en positiv syn på vår strategi och framtida planet, skriver Ellos finansdirektör Johan Stigson i ett mejlsvar till GP.

ANNONS

Finanschefen poängterar att samtalen med obligationsinnehavarna är ”konstruktiva och vi ser goda möjligheter att komma överens.”

Vad kommer ske med Ellos nu när Nordic Capital har inlett en process om att skifta över ägandet till långivarna?

– Vi vill understryka att det vi har meddelat är en del i ett långsiktigt arbete och de pågående förhandlingarna. Denna process har därmed ingen påverkan på Ellos Groups operativa verksamhet idag. Verksamheten fortsätter som vanligt med fokus på att kontinuerligt förbättra erbjudandet till vår kärnkund samtidigt som våra planer framåt kring bland annat nya lager- och logistiklösningar i Borås förväntas bestå.

Finanschefen: ”Inget scenario där affärsverksamheten påverkas”

Förhandlingarna kring Ellos skuldproblematik har pågått under längre tid. För att säkra finansieringen tvingades Boråsbolaget i januari att teckna ytterligare en obligation – bara den på 250 miljoner kronor.

Den ursprungliga obligationsskulden på 1,5 miljarder kronor löpte ut till betalning under sommaren, men efter krisavtal i juli, ett så kallat ”standstill”-avtal lyckades Ellos skaffa sig respit fram till och med den sista augusti, det vill säga på lördag.

Hur stor är risken för att de nya ägarna skulle försätta Ellos i konkurs?

– Vårt fokus är att hitta en långsiktig lösning. Oavsett så ser vi inget scenario där affärsverksamheten påverkas utan den kommer att fortsätta som vanligt.

ANNONS

GP söker DNB Asset Management för en kommentar.

LÄS MER:Kris för Ellos – ägarna överger bolaget

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS