Krisande Ellos tvingades i slutat av 2023 stänga ned sin butik på Korsgatan i centrala Göteborg. Nu vill ägaren lämna över Ellos till borgenärerna.
Krisande Ellos tvingades i slutat av 2023 stänga ned sin butik på Korsgatan i centrala Göteborg. Nu vill ägaren lämna över Ellos till borgenärerna. Bild: Henrik Jansson

Kris för Ellos – ägarna överger bolaget

Riskkapitaljätten Nordic Capital är redo att lämna sitt ägande i krisande postorderikonen Ellos, enligt ett pressmeddelande från Boråsföretaget under onsdagen.

ANNONS
|

Den hårt pressade postorderfirman Ellos Group väntas få nya ägare, enligt ett pressmeddelande från Boråsföretaget på onsdagen.

En process kring ägarbyte är att vänta, skriver Boråsbolaget vidare.

Lämnar Ellos till långivarna

Enligt den nuvarande ägaren, riskkapitaljätten Nordic Capital kommer Ellos att lämpas över på långivarna som under en längre tid nekat postorderbolaget ytterligare tidsfrist kring betalningar av skulder på 1,5 miljarder kronor. Det rapporterar Dagens industri.

– Givet att de kontrollerar hela kapitalstrukturen har de full frihet att justera den på ett sådant sätt att perioden av överbelåning hos Ellos kan få ett slut, säger Robert Furuhjelm, partner på Nordic Capital till tidningen.

ANNONS

Långivarna som nu väntas ta över ägandet av det skuldtyngda Ellos Group, vilket även omfattar möbelhandlarna Jotex och Homeroom, är institutionella investerare i obligationer och räntepapper, exempelvis Pareto och DNB.

Motvillig ägare

Hur dessa ägare väljer att agera med det pressade postorderföretaget återstår att se, men så sent som i juni gick de största långivarna med på fortsatta avbetalningsförhandlingar med målet om att hitta en långsiktig lösning för Ellos, vars justerade ebitda-resultat uppgick till 50,3 miljoner kronor för andra kvartalet 2024.

Nordic Capital blev senast ägare i Ellos 2022, dock inte genom ett aktivt uppköp, utan på grund av en panträtt i en konkursförhandling med den förre postorderägaren FNG. När det bolaget gick omkull fick den svenska riskkapitalisten ta över rodret. Något som de annars inte hade gjort, poängterar Robert Furuhjelm i intervjun med Dagens industri.

– Vi är inte ägare till Ellos som ett resultat av ett beslut om en aktiv portföljinvestering.

Enligt pressmeddelandet förväntas de pågående ägarprocesserna inte påverka Ellos Groups affärsrelationer eller verksamhet, som kommer att fortsätta som vanligt, och inte heller påverka leverantörer eller medarbetare.

– På totalen är Ellos fortfarande en god investering för Nordic Capital, men det är klart att pantövertagandet 2022 och det kapital vi investerade i den lösningen inte har gett det utfall vi önskade, säger Robert Furuhjelm.

ANNONS

I samband med onsdagens besked väljer flera oberoende styrelseledamöter att kliva av från sina förtroendeuppdrag.

GP har sökt Nordic Capital men bolaget avstår från en kommentar.

LÄS MER:Gårdschips tvingas sluta sälja parmesanchips

LÄS MER:Lyxbutiken Nathalie Schuterman stänger i Stockholm

LÄS MER:Plantagen kan gå igenom rekonstruktion

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS