Fler konkurser. Arkivbild.
Fler konkurser. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Fler konkurser – samtidigt som det blir färre nya företag

Antalet konkurser i Västra Götaland fortsätter att öka. Främst är det restaurangbranschen och byggsektorn som har det tufft. Samtidigt som konkurserna ökar så minskar antalet nya företag.

ANNONS
|

Det är högsta antalet konkurser under en februarimånad på tio år i landet. I Västra Götaland ökade företagskonkurserna med 25 procent i februari jämfört med samma månad i fjol, enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

Ökningen i februari var den sjunde månaden i rad med fler konkurser, enligt kredithanteringsföretaget Creditsafe. Men ökningen var inte lika kraftig som tidigare månader.

"Framförallt beror uppgången på ökade kostnader och minskad efterfrågan, konsumenterna håller igen i sin konsumtion", skriver Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i ett pressmeddelande.

Färre nystartade företag i regionen

Samtidigt som konkurserna blir fler så minskar antalet nystartade företag. I Västra Götaland minskade antalet nya företag med 34 procent, enligt Syna.

ANNONS

I hela landet startades det sammantaget startades det 3 802 nya företag i februari i år jämfört med 5 711 samma månad 2022. Det rör sig om en minskning med 33 procent. Ackumulerat sedan årsskiftet är det en minskning med 22 procent.

”Många företag har det fortsatt kämpigt eftersom man brottas med ökade kostnader på en orolig marknad med vikande försäljning. Att det råder besvärliga tider visas också genom att antalet lagda varsel om uppsägning är omfattande”, skriver Karl Stjerna, VD för Syna i Malmö.

Enligt Syna är det främst restaurangbranschen samt byggsektorn som är de hårdast drabbade branscherna. Även situationen inom handeln har förvärrats som en följd av att konsumenterna minskar sina inköp.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Finansministern håller pressträff om ekonomiska läget

LÄS MER:Industrin har bottenkänning

LÄS MER:Här är det bäst att leva som pensionär

LÄS MER:"Svensk ekonomi mest utsatt i Norden"

ANNONS