Bränslecellsbolaget Powercell från Göteborg ska tillverka ett 50-tal bränslecellssystem åt en italiensk marin komponenttillverkare.
Bränslecellsbolaget Powercell från Göteborg ska tillverka ett 50-tal bränslecellssystem åt en italiensk marin komponenttillverkare. Bild: Nicklas Elmrin

Göteborgsbolag rusar på börsen

Göteborgsbolaget Powercell ska tillverka ett 50-tal bränslecellssystem till ett värde av 165 miljoner kronor ämnade för bland annat kryssningsfartyg. Aktien rusar på Stockholmsbörsen.
– Det här är inte en one-off-order där någon testar teknologi. Det här ska gå in i kommersiellt drift och fungera och skapa värde för kunden under 10-15 år, säger vd Richard Berkling.

ANNONS
|

Den forne aktieraketen Powercell rusar återigen på börsen sedan vätgascellstillverkaren under tisdagen meddelat att man fått en order på 165 miljoner kronor av en italiensk marin komponenttillverkare. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi är ju med och driver energiomställningen i alla sektorer men just nu ser vi att marinbranschen utvecklats väldigt starkt, säger vd Richard Berkling.

Enligt Powercell, vars största ägare är tyska industrijätten Bosch, ska de första leveranserna inledas i mitten av 2025 och slutföras innan årsskiftet.

Bränslecellerna ska installeras i kryssningsfartyg

Ordern består av totalt 56 stycken bränslecellssystem kallade Marine System 225. En majoritet av dessa är ämnade att installeras i kommersiella kryssningsfartyg. För Powercell är storleken på orden viktig, men också kunden.

ANNONS

– Det här är inte en one-off-order där någon testar teknologi. Det här ska gå in i kommersiellt drift och fungera och skapa värde för kunden under 10-15 år, säger Richard Berkling.

Bolaget vill av sekretesskäl inte berätta vilken OEM-tillverkare det rör sig om. Majoriteten av bränslecellssystemen kommer dock gå i kommersiell drift. Systemen ska framförallt hantera fartygens interna strömförsörjning.

– Det handlar om hybridinstallation där de här systemen framförallt ska hantera auxiliary power, eller ”intern power”-genereringen. Men de kan också fungera som port maneuvering när man går in och ut ur hamnar för att få bort både CO2-utsläpp men också partikelutsläpp från förbränning, säger Richard Berkling.

Aktien som handlas på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista steg 10,6 procent på beskedet vid klockan 14.30 på tisdagen.

LÄS MER:Ny börskollaps för Göteborgsbolaget Powercell

LÄS MER:Bolagen från Göteborg som kraschat på börsen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS