Här är de attraktivaste arbetsplatserna

Google, Microsoft och andra kända konsultjättar toppar listorna över unga personers drömarbetsplatser. Vad man anser vara viktigast på jobbet skiljer sig dock åt mellan de nordiska länderna.

ANNONS
|

Vad tycker du är viktigt när du ska börja på ett nytt jobb? Lönen, arbetsmiljön eller kanske din utvecklingskurva? Lägger man samman de viktigaste aspekterna går det att se vilka företag som är de mest attraktiva att söka sig till.

I en ny studie från Universum, ett undersökningsföretag, har man frågat drygt 61 000 studenter i de fyra nordiska länderna för att ta reda på vilka arbetsplatser i Norden som är de mest populära.

Man har fokuserat på tre olika sektorer, IT, Engineering (Ingenjörsyrken) och Business (där jobb för ekonomer bland annat ingår) Inom IT är den absolut mest attraktiva arbetsplatsen Google, som också ofta hamnar högt på lönelistor. Under 2020 fick deras anställda i snitt över 141 000 kronor i månadslön, enligt tidningen Kollega medan Breakits lönestatistik för 2022 rapporterar att snittlönen för Google Sverige låg på 138 000 kronor i månaden. Tätt efter Google kommer Microsoft.

ANNONS

Microsoft toppar även listan gällande teknik snäppet före Sweco.

Management-konsultbolaget McKinsey & Company ligger i topp inom Business följt av PwC, som är ett revisions- och konsultföretag med drygt 200 000 anställda.

Scrolla längst ner i artikeln för att se hela listorna.

Olika prioriteringar i olika länder

Det visar sig dock att man prioriterar lite olika när det gäller vad som gör en arbetsplats attraktiv i de olika länderna. I Sverige och Danmark är det viktigast med en hög framtida inkomst medan Norge prioriterar en trevlig arbetsmiljö. I Finland är det däremot viktigast med varierande arbetsuppgifter.

Varken trevlig arbetsmiljö eller varierande arbetsuppgifter är något av de fem viktigaste sakerna för svenskar när de söker sig till en arbetsplats. Istället hittar vi saker som säker anställning, bra referenser för framtiden, ledare som stöttar utveckling och respekt för anställda.

Vad man förväntar sig för lön skiftar även ganska mycket mellan dessa fyra länder.

I Sverige förväntar man sig allra lägst, nämligen cirka 36 815 kronor i månaden i snitt, medan Danmark förväntar sig högst med över 59 000 svenska kronor i månaden. I detta går det också att se att kvinnor generellt förväntar sig en lägre lön än män, i snitt åtta procent lägre.

ANNONS

Den här artikeln har, sedan publicering, uppdaterats med en rättelse om antalet länder som ingår i studien samt med tydligare källhänvisningar till uppgifter om löner.

Listor: här är de populäraste arbetsplatserna

LÄS MER:Amerikansk toppchef: Personligheterna ingen bör anställa

LÄS MER:Så har det gått för Göteborgsbolagen efter börskraschen

LÄS MER:Svenskt Näringsliv sågar kort arbetsvecka – trots att de själva har det

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS