Enligt en intervju som DN gjort med Svenskt Näringslivs HR-chef är den avtalade veckoarbetstiden inom den egna organisationen 37,5 timmar under större delen av året. Under sommaren är den dock ännu lägre.
Enligt en intervju som DN gjort med Svenskt Näringslivs HR-chef är den avtalade veckoarbetstiden inom den egna organisationen 37,5 timmar under större delen av året. Under sommaren är den dock ännu lägre. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svenskt Näringsliv sågar kort arbetsvecka – trots att de själva har det

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv ställer sig inte positiva till en lagstiftning som skulle innebära en kortare arbetsvecka med bibehållen lön. Men enligt DN, som talat med organisationens HR-chef, är den egna avtalade veckoarbetstiden inte långt ifrån en fyradagarsvecka.

ANNONS
|

Socialdemokraterna har sedan några månader tillbaka drivit frågan om att införa kortare arbetsveckor: att en ordinarie heltidsvecka ska ligga på 35 timmar i stället för 40.

GP har tidigare låtit statistikföretaget Novus undersöka hur svenska folket ställer sig till en sådan reform. 55 procent av de tillfrågade säger ja till någon form av arbetstidsförkortning.

Men trots att Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker liknande, och att LO har det som en prioriterad fråga, ställer sig arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kritiska till förslaget, rapporterar DN.

Enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort skulle en förkortad arbetsvecka på 35 timmar innebära ett produktionsbortfall på 8 procent och ett sänkt BNP med 500 miljarder per år.

ANNONS

Men enligt DN ligger den egna veckoarbetstiden inom organisationen nära förslagen om 35 timmar. HR-chefen Anni Holmgren uppger till tidningen att många jobbar 37,5 timmar under större delen av året.

Kort arbetsvecka ett ”samhällsekonomiskt oansvarigt förslag”

Under sommaren sänker dessutom organisationen sitt arbetstidsmått ytterligare, där HR-chefen säger att det är 32,5 timmar som gäller under juni, juli och augusti.

”Det bygger på riktmärket att de som inte har semester ska kunna gå vid 16.00 under sommaren, när det inte finns behov att arbeta längre. Som alla andra arbetsgivare behöver vi ge och ta när vi ställer höga krav på flexibilitet och resultat. Lönen är densamma”, skriver hon i ett mejl till DN.

Enligt Anni Holmgren förhåller de anställda sig till kollektivavtal på tjänstemannaområdet och att många ”i hög utsträckning är engagerade även utanför deras normala arbetstid”.

Hon säger att Svenskt Näringslivs åsikt är att arbetstiden ska fortsätta att vara en förhandlingsfråga, och att en ”lagstiftad generell arbetsförkortning med bibehållen lön är ett samhällsekonomiskt oansvarigt förslag”.

DN har sökt organisationens vice vd och chef för arbetsgivarfrågor Mattias Dahl, samt deras vice vd och chef för näringspolitik och opinionsbildning Karin Johansson som avböjt intervju.

LÄS MER:S-grupp vill se 35-timmarsvecka – om 11 år

LÄS MER:Majoritet av svenskarna positiva till kortare arbetsvecka

LÄS MER:De jobbar kortare dagar med samma lön: ”Lyxigt”

LÄS MER:Kortare arbetsvecka testas i Köpenhamn

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS