Här är världens dyraste och billigaste städer att bo och leva i

Det är väldigt dyrt att bo och leva i många städer i USA, visar en ny undersökning. Men allra dyrast är det att ha en vardag i Schweiz. Göteborgare kommer dock undan något billigare än stockholmare.

ANNONS
|

Känns det ibland som att det är dyrt att gå till affären eller ta bilen eller bussen till jobbet i Sverige? Då kan du kanske finna någon tröst i att vi i alla fall inte har de dyraste städerna i världen.

Statistikföretaget Numbeo har gjort sin årliga sammanfattning om levnadskostnader i 218 städer runtom i världen. De har sammanställt olika index på vad städerna har för levnadskostnader genom att titta på priserna på bland annat livsmedel och restaurang-mat, energi och transporter. Indexet utgår från prisnivån i New York, som därmed är 100. Över 100 betyder dyrare än New York, under betyder billigare.

ANNONS

Schweiz har dyraste levnadskostnaderna

Enligt Numbeo är de två schweiziska städerna Genève och Zürich dyrast när det kommer till levnadskostnader. Det innebär att de har de dyraste priserna på konsumtionsvaror som livsmedel, restauranger, transporter och allmännyttiga tjänster.

Annars framstår det som väldigt dyrt att bo i USA, då de är med på 11 av 20 platser över städerna med de dyraste levnadskostnaderna.

När det kommer till hyra är det städerna New York och San Francisco som toppar listan.

De billigaste levnadskostnaderna återfinns i flera städer i Indien och Pakistan.

Här hamnar Göteborg

I Europa är det London, följt av Genève och Zürich, som är städerna med den dyraste hyran.

Stockholm hamnar på 58:e plats över städer i världen med de dyraste levnadskostnaderna, med ett levnadskostnadsindex på 64,7 – samma nivå som de tyska städerna Berlin och Dusseldorf.

Göteborg är billigare än så och hamnar på 74:e plats med ett index på 60,8, vilket är snäppet under Luxemburg och Rotterdam. Det gör Göteborg till den 33:e dyraste staden över listan på 94 europeiska städer.

Så funkar statistiken

Levnadskostnadsindexet är relativt till New York City (NYC), med ett baslinjeindex på 100 procent.

Här är en uppdelning av varje index och dess betydelse:

Levnadskostnadsindex (exkl. hyra): Detta index anger de relativa priserna på konsumtionsvaror som livsmedel, restauranger, transporter och allmännyttiga tjänster. Det exkluderar boendekostnader som hyra eller bolån. Till exempel uppskattas en stad med ett levnadskostnadsindex på 120 vara 20 procent dyrare än New York City (exklusive hyra).

Hyresindex: Uppskattade priser för att hyra lägenheter i en stad, jämfört med New York City. Om hyresindexet är 80, tyder det på att de genomsnittliga hyrespriserna i den staden är cirka 20 procent lägre än i NYC.

Livsmedelsindex: Detta index ger en uppskattning av livsmedelspriserna i en stad i förhållande till NYC.

Restaurangindex: Detta index jämför priserna på måltider och drycker på restauranger och barer med priserna i NYC.

Levnadskostnad plus hyresindex: Detta index uppskattar priser på konsumtionsvaror, inklusive hyra, i jämförelse med NYC

Lokal köpkraft: Detta index anger den relativa köpkraften i en stad baserat på den genomsnittliga nettolönen. En lokal köpkraft på 40 betyder att invånare med en genomsnittlig lön har råd med i genomsnitt 60 procent mindre varor och tjänster jämfört med invånare i New York City med en genomsnittlig lön.

Källa: Numbeo

LÄS MER:Här är länderna med billig och dyr öl

LÄS MER:Så mycket kostar det att bo i några av världens största städer

LÄS MER:Här är billigaste städerna för en weekend-resa

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS