Högt tryck när Götene återöppnar försäljningen av billiga tomter

När Götene publicerade tomter för en krona kvadratmetern blev nyheten så stor att kommunen tvingades pausa projektet över sommaren. Nu återupptas försäljningen – och redan under onsdagsmorgonen var trycket fortsatt högt.
– Det har överträffat alla våra förväntningar, säger Johan Månsson (GF), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

I vissa av orterna i Götene har inga nya hus byggts på över 40 år – nu köar människor över hela landet för att få buda på tomterna som ligger ute till försäljning.

Det var i våras som Götene kommun gick ut med nyheten att 29 stycken strötomter skulle säljas för en krona per kvadratmeter – ett grepp flera kommuner i Sverige har använt sig av tidigare, men som den här gången råkade bli en världsnyhet.

Informationen om kampanjen tog sig hela vägen till Asien och blev en av CNN:s toppnyheter i juni, efter att SVT Nyheter Väst publicerat ett inslag om de billiga tomterna. Men framför allt genererade den tusentals intresseanmälningar från en dag till en annan – och allt fick pausas i väntan på att kommunen skulle ta fram en ny strategi och nya riktlinjer.

ANNONS

”Fortsatt enormt tryck”

Nu återöppnar försäljningen av de billiga tomterna i Götene, som har bemannat upp med extra personal.

– Jag kan i dagsläget inte säga hur många skarpa intressenter det är, men vi har redan nu bud på flera tomter. Trycket har varit fortsatt högt, säger kommunstyrelsen ordförande Johan Månsson när GP når honom på onsdagsmorgonen.

Fakta: Det krävs för att köpa en av tomterna

Byggnadskrav – köparen förbinder sig att bygga en permanentbostad på tomten. Med permanentbostad menas ett fast hus med i Sverige normal standard som man kan bo i året runt. Det gäller alltså inte attefallshus, tiny house eller motsvarande.

Färdigställt hus – huset ska vara färdigställt senast 24 månader från och med tillträdesdatumet.

Svenskt bankkonto – Köpare/ägare till fastigheten behöver ha ett svenskt bankkonto för att kunna betala tomten och genomföra köpet.

Säkrad finansiering – Inför ett köp av en tomt behöver köparen ha säkrat finansiering av tomt, avgifter och kommande husbyggnation.

Är byggnationen inte färdig inom 24 månader från och med tillträdesdatum krävs köparen på en tilläggsköpeskilling på 100 000 kronor. Kommunen har dessutom rätt att återta tomten om man inte slutfört byggnationen inom tidsramen.

Tomten får inte säljas vidare innan byggnationen av permanentbostaden är färdigställd.

Källa: Götene kommun.

Han berättar att en stor andel potentiella köpare har fallit bort eftersom de inte är medvetna om vad tomtköpet innebär eller helt enkelt inte är seriösa med sina bud.

Och att sålla bland alla tusentals förfrågningar är och har varit besvärligt.

– Förfrågningarna har forsat in under hela sommaren, men i dag är det än så länge hanterbart, säger Johan Månsson.

”Komplicerad process”

Många personer som är intresserade av de billiga tomterna har i dagsläget inte några svenska bankkonton – vilket gör det omöjligt att genomföra ett tomtköp. Ett av kraven för att köpa tomterna är nämligen att köpet behöver göras med ett svenskt bankkonto, något som regleras av den svenska penningtvättslagen.

– Det är en ganska komplicerad process, och de affärer där personer från utlandet har försökt skaffa svenska bankkonton kommer troligtvis inte bli av, säger han och fortsätter:

– Bankerna ställer hårda krav och det verkar vara problem i hela Sverige. Så i dagsläget är det i huvudsak svenska köpare.

ANNONS
Johan Månsson, (GF), kommunstyrelsens ordförande, berättar att trycket är enormt även efter att projektet pausats över sommaren.
Johan Månsson, (GF), kommunstyrelsens ordförande, berättar att trycket är enormt även efter att projektet pausats över sommaren. Bild: Henrik Jansson

”Överträffat alla förväntningar”

Det enorma intresset innebär att det högst sannolikt kommer att bli budgivning på många av tomterna – vilket i sin tur betyder att de kommer att säljas för högre summor än en krona per kvadratmeter.

– Det har överträffat alla våra förväntningar, säger Johan Månsson.

Men än så länge är försäljningen inne på sina första timmar, och hur snabbt alla tomter blir sålda återstår att se.

LÄS MER:Madeleine och Johan köpte första virala tomten – på sin egen gata

LÄS MER:Götene sålde tomter för en krona per kvadratmeter – blev världsnyhet

LÄS MER:Undangömda tomterna i Majorna säljs för miljardbelopp

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS