Ingenlath lämnar som vd för Polestar – ny vd från Opel

Thomas Ingenlath slutar som vd för Polestar, ny vd blir ännu en person med tyska rötter: Michael Lohscheller som tidigare varit vd för Opel och haft chefsroller på Volkswagen.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande på onsdagen meddelar Polestar att mångårige vd:n Thomas Ingenlath, som varit med och byggt upp bilmärket, har valt att avgå. Han slutar 1 oktober. Ny vd efter Ingenlath blir Michael Lohscheller, som har lång erfarenhet av fordonsindustrin – och har varit vd för tyska Opel och Vinfast och Nikola – de två senare är ett amerikanskt respektive vietnamesisk elbilstillverkar och start up-företag.

I förra veckan meddelade Polestar att mångårige chefsdesignern Maximilian Missoni slutar och ersätts av tidigare Audidesignern, tyske Philipp Römers.

Fakta: Michael Lohscheller

Aktuell som: Ny vd för Polestar

Yrkesbakgrund: Finanschef på Volkswagen, vd Opel, samt för elbilsmärkena Vinfast och Nikola.

Ålder: 56 år.

Annan bakgrund: Tysk, bosatt i Nederländerna med familjen men flyttar nu till Göteborg.

Källa: Polestar

Ska öka försäljningen

Polestar har som bekant haft en skumpig resa – å ena sidan har det unga märket lanserat totalt fyra bilmodeller, å andra infriade man inte försäljningsmålen i fjol och hade behov av ökad finansiering, där Volvo sålde merparten av sitt ägande och Geely gick in med ökad ägarandel.

ANNONS

Enligt uppgifter till Sverige Ekot så fick Thomas Ingenlath sparken av styrelsen.

Får Thomas Ingenlath sparken som vd?

– Nej, han har själv avgått, säger Theo Kjellberg, pressansvarig på Polestar.

Och vad gör Michael Lohscheller lämplig som ny vd?

– Framför allt är det att han har en bakgrund att driva och kommersialisera bilmärken. Det vi behöver göra nu är att gå från tillväxt och att bygga varumärket till att kommersialisera bolaget på ett operativt sätt.

– Han har erfarenhet från elbilssidan i de bolag han har varit vd för, men jag skulle lyfta fram att hans främsta styrka är den fordonsoperativa erfarenheten som vd för ett stort bilbolag: Opel.

Opel är dock inte ett premiummärke?

– Så är det, men den operativa erfarenheten är det viktigaste här.

Polestar meddelar att varken Thomas Ingenlath eller nye vd:n – som börjar först i oktober – är tillgängliga för intervjuer under onsdagen.

Polestars nye vd Michael Lohscheller.
Polestars nye vd Michael Lohscheller. Bild: Polestar

Byter vd när man ska expandera

Winfried Vahland, Polestars styrelseordförande som har en mångårig chefserfarenhet från Volkswagen-gruppen och som efterträdde Håkan Samuelsson, kommenterar vd-bytet:

– Polestar har genomgått en exceptionell startup-fas och med en bredare produktportfölj är Michael Lohscheller den ideala ledaren för att guida Polestar genom nästa kapitel.

– Hans djupa kunskaper om fordonsindustrin, särskilt att driva optimering av verksamheter, att utveckla en enhetlig produktstrategi och att stärka den globala närvaron, kommer att vara instrumental för Polestar i framtiden, säger han och uppger att huvudägaren är djupt engagerad i Polestars fortsatta utveckling.

ANNONS

Vill accelerera

Den nye vd:n själv lämnar följande kommentar:

– Jag är hedrad över att få ansluta till Polestar vid en så spännande tidpunkt i företagets historia. Polestar har redan idag etablerat sig som ett av de mest åtråvärda och innovativa varumärkena inom elbilssegmentet och jag ser fram emot att bygga vidare på den starka grunden och fortsätta att accelerera vår utveckling.

Avgående vd:n, Thomas Ingenlath, lämnar följande kommenterar om sin avgång:

– Jag är mycket stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans under de senaste sju åren. Vi hade en vision om ett elektriskt premiumbilmärke med design och prestanda som de mest centrala attributen. Och vi lyckades, drömmen blev verklighet.

– Polestar är idag det enda renodlade globala elbilsmärket i premiumsegmentet, vi har nyligen lanserat Polestar 3 och Polestar 4 och vi producerar nu bilar på två kontinenter. Tack alla som bidragit på resan, det har varit en en-gång-i livet-möjlighet att bygga upp detta varumärke med er alla, säger han i ett skriftligt uttalande.

LÄS MER:Gustav Freij blir ny vd för Polestar i Sverige – har bakgrund på Lotus

LÄS MER:Polestar rekryterar ny designchef från Audi

LÄS MER:Storförlust för Polestar

LÄS MER:Nya Polestar 4 – en rullande lyxlounge

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS