Under torsdagen kom besked om att svenska Ericsson fick sitt arbetstillsåtnd indraget i Irak – ett beslut som snart kom att gälla samtliga svenska företag.
Under torsdagen kom besked om att svenska Ericsson fick sitt arbetstillsåtnd indraget i Irak – ett beslut som snart kom att gälla samtliga svenska företag. Bild: Mark Schiefelbein

Irak förbjuder affärer med alla svenska företag

Irak stoppar alla affärer med svenska företag i landet efter försöket till koranbränning i Stockholm, säger Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri till irakisk tv.
Beskedet kommer efter nyheten om att arbetstillståndet för svenska telekomjätten Ericsson skulle dras in, vilket Reuters och flera medier rapporterade om.

ANNONS
|

Irak uppmanar även Sveriges ambassadör att lämna landet, samtidigt som man kallar hem sin högsta diplomat i Sverige. Och den ansvariga för telekomlicenser i landet ska ha beslutat att dra in Ericssons tillstånd, rapporterar Reuter, Al-Arabiya och libanesiska Al Mayadeen.

Samtidigt har Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri sagt i irakisk tv att man stoppar alla affärer med alla svenska i landet.

Beskedet kommer sedan två personer genomfört en allmän sammankomst framför Iraks ambassad i Stockholm där de bland annat stampade på en koran.

Duon hade inför sammankomsten aviserat att de skulle bränna boken. Ingen på plats uppfattade att koranen brändes, men på bilder syns små brännmärken i kanten på boken.

ANNONS

Irak hotade inför den planerade manifestationen i Stockholm att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige om koranen brändes. I samband med den kom sedan beskedet att landet bryter de diplomatiska kontakterna med Sverige.

Irak uppmanar Sveriges ambassadör att lämna landet och kallar hem sin högsta diplomat i Sverige, dess chargé d’affaires.

En liten marknad

Men Irak är en mycket, mycket liten marknad för Ericsson, enligt Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

– Den betyder ingenting för Ericsson. De har varit där bara för att några av de stora operatörerna har varit där. Men det är en så liten marknad, säger han.

Däremot, om protesterna skulle sprida sig till andra länder, så att även andra marknader och företag blockeras, då är det en annan sak.

– Då är det ett problem för hela den svenska exportindustrin, säger Daniel Djurberg.

Tror inte det påverkar på sikt

– Det akuta säkerhetsläget och vilka implikationer det kan få för svenska företag som är verksamma i Irak är svårt att bedöma i nuläget. Det är klart att det ställer till oro och bekymmer och kan vara farligt, men affärsrelationerna på längre sikt är sannolikt ett mindre hot, säger Stefan Karlsson, chefsanalytiker på Exportkreditnämnden (EKN).

Business Sweden skriver i sms till TT: "Vi följer givetvis läget noggrant nu men vi kommenterar inte det i nuläget"

ANNONS

I en kommentar till GP säger Ericsson att man känner till mediarapporterna som hävdar att arbetstillståndet för bolagets anställda i Irak har återkallats.

”Vi undersöker för närvarande denna information och potentiella konsekvenser för våra kunder och anställda i Irak. Säkerheten för våra medarbetare, partners och kunder är vår högsta prioritet.”, skriver bolaget.

Enligt Ericsson har man ett trettiotal heltidsanställda i Irak, och levererar mobilnätsinfrastruktur, teknisk support och underhåll till lokala mobiloperatörer i landet.

”Som ett globalt företag som tillhandahåller kritisk infrastruktur på över 180 marknader, respekterar vi alla kulturer och religioner. Det är djupt problematiskt när yttrandefriheten övergår i konflikt mellan olika kulturer eller religioner. Händelserna i Sverige, där den koranen bränns, är djupt respektlöst mot den religiösa övertygelse och de värderingar som högaktas av muslimer runt om i världen. Denna handling återspeglar inte respekt, som är en av Ericssons grundvärderingar.”, skriver Ericsson i kommentaren.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Svenska ambassaden i Irak stormad

LÄS MER:Stor polisinsats vid Iraks ambassad – demonstranter planerade att bränna koran

ANNONS