Stor polisinsats vid Iraks ambassad – demonstranter planerade att bränna koran

En omfattande polisinsats pågick under torsdagen utanför Iraks ambassad i Stockholm, efter att en man ansökt om tillstånd för att genomföra en koranbränning. Väl på plats ska han bland annat ha torkat sina skor med skriften, och stämningen var uppretad men lugn.

ANNONS
|

Enligt poliser på plats ska ett 80-tal personer, varav en stor del journalister, ha samlats utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen, där två män ansökt om att bränna en koran och en irakisk flagga.

Bakom aktionen stod samma personer som i slutet av juni brände en koran utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen i Stockholm. Efter klockan 13 dök en av dem, Salwan Momika, upp på platsen med en utskriven bild på en irakisk flagga i ena handen och en koran i den andra.

Salwan Momika pratade i megafon för att nå ut med sitt budskap, men överröstades av motdemonstranter som bland annat ropade slagord och ramsor. Flera imamer ska även ha varit där för att lugna ner stämningen, och företrädare för andra religiösa samfund var också på plats för att visa sitt stöd till muslimerna.

ANNONS

”Skadar Sverige mer än det skadar muslimer”

En av motdemonstranterna var Carita Åkerlund, som var på plats för att visa sitt missnöje mot aktionen.

– Det är vår plikt som medmänniskor att vara här och demonstrera mot den här galenskapen, säger hon.

Även Khalid Alalwani, som blev ofrivillig åhörare till demonstrationen när han var på väg till ambassaden, hade åsikter om manifestationen.

– Han har rätt att göra såhär, vi har yttrandefrihet. Men om man lyssnar på vad han säger så är det inte mot islam utan mot muslimer. Frihet är inte gratis, frihet kostar blod, så jag kommer kriga för yttrandefriheten. Men det här är någonting annat, det är hets mot folkgrupp, säger han och fortsätter:

– Det skadar Sverige mer än det skadar muslimer.

Stämningen var uppretad men lugn och efter drygt 40 minuter lämnade de två männen som ansökt om tillstånd för sammankomsten.

Någon tydlig bränning blev det inte (enligt TT ska ett fåtal sidor ha brännmärkts medan de stod vända bort från journalister och demonstranter). I övrigt nöjde de sig med att torka sina skor med den utskrivna flaggan och sparka runt den medhavda koranen i fråga.

Vid den tidigare koranbränningen inträffade inte heller några större ordningsstörningar i samband med aktionen, med undantag för en man som greps misstänkt för misshandel efter att ha kastat sten mot demonstranterna. Däremot ledde aktionen till omfattande protester i flera muslimska länder.

ANNONS

Kallade inte in förstärkning

Torsdagens planerade koranbränning föregicks av att hundratals personer under natten stormade och startade en brand i den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad. Inför den allmänna sammankomsten gjorde polisen därför noggranna riskbedömningar av vad som skulle kunna hända.

– Vi har tagit ut en anpassad polisiär resurs som bedöms vara tillräcklig för att vi ska kunna hantera olika scenarion som vi ser som en naturlig följd av de här demonstrationerna, sa Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen inför.

Efter protesterna i Irak hotade landet med att bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige om ytterligare en koranbränning tillåts. Men detta var ingenting som påverkade polisens beslut att tillåta sammankomsten.

– Det finns alltid hotbilder när det gäller publika evenemang på allmänna och offentliga platser och det är någonting som vi har bedömt även inför den här allmänna sammankomsten, sa Ola Österling.

– Men vi förhåller oss till den svenska grundlagen och inte till storpolitik.

I samband med manifestationen i Stockholm kom sedan beskedet att Irak bryter de diplomatiska kontakterna med Sverige. Landet uppmanar Sveriges ambassadör att lämna Irak och kallar hem sin högsta diplomat i Sverige, dess chargé d’affaires.

Polisens avslagsbeslut var olagliga

Samma personer som ansökte om torsdagens planerade koranbränning har tidigare fått avslag på en ansökan om en liknande aktion. Det efter att polisen bedömt att ordningen och säkerheten till följd av de planerade sammankomsterna inte skulle kunna garanteras.

ANNONS

De hänvisade då till en bedömning från Säkerhetspolisen om att koranbränningar framöver kan komma att öka hotbilden mot Sverige och svenska intressen, något som senare överklagades.

Och enligt både förvaltningsrätten och kammarrätten är den bedömningen inte heller tillräcklig för att polisen ska kunna neka tillstånd för en allmän sammankomst. I stället krävs konkreta omständigheter som talar för säkerhetsrisker vid själva aktionen.

En ny utredning om hets mot folkgrupp inleddes dock mot Salwan Momika efter att han bränt koranen utanför Stockholms moské, sedan polisen upprättat en anmälan.

– Det finns specifika omständigheter som gör att det finns anledning att anta att brott begåtts, sa förundersökningsledare Tomas Granlund till TT då.

Fakta: Detta har hänt

21 januari: Den högerextreme politikern Rasmus Paludan håller en tillståndsgiven allmän sammankomst utanför Turkiets ambassad i Stockholm där han bränner Koranen, vilket leder till protester i Turkiet och flera andra länder.

1 februari: Säkerhetspolisen varnar för att den senaste tidens koranbränningar kan vara "hotdrivande".

8 februari: Polisen nekar en ansökan om koranbränning utanför Turkiets ambassad av kulturföreningen Apallarkerna, som säger sig vilja stoppa den svenska Natoanslutningen, med motiveringen att tidigare aktioner påverkat hotbilden mot Sverige. Beslutet överklagas till förvaltningsrätten.

16 februari: Polisen nekar ytterligare en ansökan om koranbränning, den här gången utanför Iraks ambassad av en kristen irakisk man, Salwan Momika, som vill kritisera islam. Även detta beslut överklagas till förvaltningsrätten.

8 mars: Nationellt centrum för terrorhotbedömning skriver i sin helårsbedömning att Sverige gått från legitimt till prioriterat mål för terrorattentat.

16 mars: Kammarrätten slår fast att polisen inte hade rätt att ställa in en demonstration i Norrköping i samband med påskupploppen förra året.

4 april: Förvaltningsrätten i Stockholm slår fast att polisen inte hade rätt att neka tillstånd för koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassader.

6 april: Polisen överklagar förvaltningsrättens dom till Kammarrätten med hänvisning till att frågan är "principiellt viktig".

12 juni: Kammarrätten avslår polisens överklagan och konstaterar, likt förvaltningsrätten, att polisens inte hade rätt att neka tillstånd.

28 juni: Samma man som i februari ansökte om att få bränna koranen utanför Iraks ambassad genomför en koranbränning vid Stockholm Moské, vilket leder till omfattande protester i flera muslimska länder.

Fakta: TT

LÄS MER:Svenska ambassaden i Irak stormad

LÄS MER:Utrikesminister Billström kallar Iraks representation till UD

LÄS MER:Statsvetaren Magnus Ranstorp: Hotbilden mot Sverige har ändrats

ANNONS