It-strul världen över

Stora it-problem skapar problem världen över. Framförallt ska banker, mediebolag och flygbolag vara de som påverkas av störningarna.
På kvällen svensk tid bad vd:n på Crowdstrike, bolaget bakom kraschen, om ursäkt: ”Vi förstår allvaret i situationen och beklagar djupt besväret och störningarna”, skriver han på X.

ANNONS

Under fredagen har omfattande it-strul inträffat världen över. Enligt BBC är det framförallt stora banker, mediebolag och flygbolag som påverkas av problemen.

Problemen ska enligt flera medier ha kopplingar till det globala cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike.

I ett uttalande till BBC säger Crowdstrikes vd George Kurtz att problemen beror på ett internt fel och inte en extern attack. Det ska enligt honom handla om en defekt som hittats i en enskild innehållsuppdatering för Windows.

– Problemet har identifierats, isolerats och en lösning har utfärdats, säger Kurtz.

Vid 18-snåret svensk tid bad han om ursäkt på plattformen X. ”Vi förstår allvaret i situationen och beklagar djupt besväret och störningarna”, skrev han bland annat.

ANNONS

Ungefär samtidigt publicerade även Microsofts vd Satya Nadella ett uttalande på X. Han uppger bland annat att Microsoft arbetar tätt ihop med Crowdstrike för att lösa problemen.

Problem på Landvetter

I Västsverige har bland annat Landvetters flygplats drabbats. Flygbolaget SAS uppger att man har tekniska problem med sitt bokningssystem och beklagar besväret.

James Black är påväg från Landvetters flygplats hem till Brighton i England. Han har fått stå i kö länge för att få checkain sin väska.
James Black är påväg från Landvetters flygplats hem till Brighton i England. Han har fått stå i kö länge för att få checkain sin väska. Bild: Paul Wennerholm

James Black, från Brighton i Storbritannien, är en av de som står i kö för att få checka in sitt bagage. Han har varit på semester i Göteborg ett par dagar och har varit på fotbollsmatchen mellan Sverige och England.

– Vi kom hit tidigt för vårt flyg skulle gå 10.40 men nu är det försenat till 12.10, säger James Black.

Eftersom han checkade in dagen innan har han fått ut sitt boardingkort – däremot står han inför en lång väntan för att få checka in sitt bagage.

– Vi har stått i kö länge nu och vi har inte fått någon info. Det blir man lite frustrerad över, säger han.

Enligt flera resenärer GP pratat med så har Ryanair gått över till att manuellt checka in varje väska. Vid klockan halv tolv hade Ryanair fortfarande tekniska strul, men köbildningen hade minskat avsevärt.

Klockan 14 meddelar Swedavia att det fortfarande finns störningar i incheckningen hos vissa flygbolag på Swedavias flygplatser, vilket inkluderar Landvetter flygplats. Detta orsakar vissa förseningar, men i övrigt är flygplatsen öppen och flygtrafiken igång.

ANNONS

Påverkar flygbolag globalt – problem på sjukhus i USA

Flera flygplatser världen över har stora problem. I USA så väl som många asiatiska och europeiska länder rapporteras omfattande förseningar.

Många plan kommer inte att kunna lyfta under tiden som teknikstrulet pågår. Men flygplan som redan befinner sig i luften kommer att få fortsätta flygningar.

Enligt Aftonbladet ska störningarna även påverka nödnumret 911 i USA. Det förekommer även uppgifter om att system på olika sjukhus i New York och Kalifornien ligger nere.

Sjukvården i Västra Götaland samt 1177 uppger att de inte är påverkats av it-problemen.

SVT Norrbotten rapporterar att LKAB utrymt en gruva i Malmberget på grund av störningarna.

Europas största hamn påverkas

Två terminaler har fått stängas i Rotterdams hamn. Nederländska NOS uppger att det inte går att lasta eller lossa fartyg.

– Våra system är nere, så verksamheten står stilla, säger en talesperson till NOS

– Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta. Processerna har försenats.

Göteborgs hamn uppgav på förmiddagen att de inte drabbats av teknikstrulet. Senare framkom dock att det inte gällde APM:s containerterminal.

Svensk kollektivtrafik påverkas

Däremot har kollektivtrafiken påverkat i delar av Sverige. Hallandstrafiken har under morgonen haft problem med biljettköp i sin app.

– Det är till 99,9 procent på grund av Crowdstrike. Det går inte att varken söka resa eller köpa biljett i nuläget, säger Yasmine Möllerström, kommunikationschef på Hallandstrafiken.

ANNONS

Det kan gå att köpa biljett om man går via de inställningar man har i snabbval, menar Möllerström.

– Vi felsöker men vi får ha överseende med att det inte går att köpa biljett vid en sådan här stor sak. Vi får hoppas på en snabb lösning.

Västtrafik känner till problemet men är inte drabbade i nuläget.

Även gaisare på jakt efter matchbiljetter drabbas av det pågående it-strulet. Just nu är det inte möjligt att göra köp alls då biljettsystemet ligger helt nere.

Texten uppdateras.

LÄS MER:Fem punkter: Det vet vi om it-kraschen

LÄS MER:Försenade flyg på Landvetter efter it-krasch

LÄS MER:It-experten: Därför blev det ett globalt it-problem

ANNONS