Försenade flyg på Landvetter efter it-krasch

Företag över hela världen drabbas av en omfattande it-krasch. På Landvetter fastnade Ryanair-resenärer i långa köer på fredagen.
— Semestern börjar inte bra, säger Joakim Ström som är på väg till Mallorca.

ANNONS
|

Ett problem hos cybersäkerhetsföretaget Crowdstrikes ställer till det med it-strul världen över.

Framförallt ska banker, mediebolag och flygbolag vara de som påverkas av störningarna. I Västsverige påverkas både kollektivtrafik och Gais, och Ryanair-resenärer på Landvetter.

Köade i flera timmar

Paret Joakim Ström och Helena Kivimäki har sett framemot att tidigt kunna komma iväg till Palma, på den spanska ön Mallorca där de har hyrt en segelbåt. När GP pratar med dem har de redan stått i kö i flera timmar.

— Semestern börjar inte bra. Vi har varit här sedan halv åtta, så semestern börjar inte bra. Först stod vi i kö i två timmar, och då gick vi och fikade istället. När vi kom tillbaka var läget oförändrat, säger Joakim Ström.

ANNONS

Ryanair skriver på sin hemsida att det är "potentiella störningar på grund av ett globalt systemavbrott från tredje part".

Vid klockan halv tolv hade Ryanair fortfarande tekniskt strul, men köbildningen hade minskat avsevärt.

Problem med incheckning

Störningarna innebär att resenärerna på Landvetter har haft problem med att checka in sitt bagage, och enligt resenärerna har Ryanairs personal på Landvetter gått över till att manuellt checka in bagage.

– Vi hade sett framemot att komma fram tidigt och använda denna dagen där, men nu blir det stressigt, säger Helena Kivimäki.

Britterna Fallon och James Black är på väg hem, och ska flyga till London. Deras planerade avgångstid var 10.40, men har skjutits fram till 12.10.

Det är ett besked de får medan de köar för att få checka in bagaget.

– Vi har ju inte fått någon information mer än det som står på skärmen. Det är klart att vi bara vill få komma iväg, men vi har förstått att det rör sig om ett globalt problem, säger James Black.

James Black är på väg hem till Storbritannien. Nu väntar han på sitt försenade flyg.
James Black är på väg hem till Storbritannien. Nu väntar han på sitt försenade flyg. Bild: Paul Wennerholm

Swedavia: Flygplatserna är öppna

Flygplatserna är dock fortsatt öppna och flygtrafiken är fortfarande i gång.

”Det finns närvarande i-problem som orsakar störningar i incheckningen hos vissa flygbolag på Swedavias flygplatser som kan leda till vissa förseningar”, skriver Ellen Laurin, tillförordnad presschef vid Swedavia, i ett mejlsvar.

ANNONS

Resenärer hänvisas till respektive flygbolag eller researrangör för frågor.

”Hur stor påverkan är varierar. Hör gärna direkt med flygbolagen vid ytterligare frågor. Vi följer givetvis frågan noggrant”, skriver Ellen Laurin.

Fick höra om problemen i bilen

Sällskapet Nilsson och Pettersson är på väg till den lettiska huvudstaden Riga, och deras dag har passerat smidigt trots att de tidigt fick veta att planet blir försenat.

Det tog femton minuters köande för de innan de kunde checka in.

– Vi fick information på mejl i morse om att vårt plan är försenat, men av oklar anledning. När vi var i bilen på vägen till flygplatsen hörde vi att det är globala it-störningar, säger Anna Nilsson.

Vad tänkte ni då?

– Vi var egentligen inte oroliga över om planet skulle bli inställt. Vi tänkte mer att det får bli som det blir.

Svetlana och Anna Nilsson är på väg till Riga tillsammans med Olivia och Wilma Pettersson.
Svetlana och Anna Nilsson är på väg till Riga tillsammans med Olivia och Wilma Pettersson. Bild: Paul Wennerholm

LÄS MER:Crowdstrike rasar efter global it-krasch

LÄS MER:Så påverkar it-problemen Sverige

LÄS MER:It-strul världen över

ANNONS