Komptimmar kan brinna inne efter IAC-konkurs

På torsdagen kom beskedet att Göteborgsbolaget IAC går i konkurs. Nu riskerar alla anställdas komptimmar brinna inne.
– Det känns som att man har blivit bedragen, säger Jimmy Ekstrand.

ANNONS
|

Efter det stora chockbeskedet på torsdagen är Jimmy Ekstrand och hans kollegor på IAC i Torslanda upprörda. Nästan varje helg under hösten har de jobbat övertid och nu riskerar komptimmarna att försvinna.

– Vi kunde varit hemma hos familjen, så har vi istället jobbat gratis. Det är det som gör ont, det gör riktigt ont.

Jimmy uttrycker att beskedet kom som en kalldusch. Han känner sig chockad över att det som hänt. Ingen av kollegorna visste att det var mot detta de var på väg.

– Det gick så fort. Man hann inte få några indikationer, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Vi har fått nya maskiner och ska börja producera nya instrumentpaneler.

Tusentals kronor

Eftersom flera av kollegorna arbetat mycket övertid är kompbankerna fyllda med timmar. För Jimmys del handlar det om 350 timmar som nu riskerar att brinna inne. För flera andra är det upp emot 400.

– Det är ungefär två månadslöner av grundlönen, närmare 50 tusen för min del. För vissa ännu mer, säger Jimmy.

– Det känns som att man har blivit bedragen.

IAC har fabrik i bland annat Torslanda.
IAC har fabrik i bland annat Torslanda. Bild: Barzan Dello

Även om de under sommaren får sin semester riskerar även sparad semester att påverkas av konkursen. Och under tiden konkursförvaltaren har hand om företaget får de inte lov att ta ut någon ledighet mer än den bestämda semestern, enligt Jimmy.

– Det känns skit, men samtidigt går man till jobbet nu för man följer reglerna. Man ska vara glad att det inte blir värre.

Alla anställningsförmåner nollas

Vid en företagskonkurs träder den statliga lönegarantin in och ersätter utebliven lön. Den täcker perioden tre månader före konkursansökan, tiden mellan ansökan och tingsrättens beslut, samt den första månaden efter konkursbeslutet.

Karl-Henrik Rosberg, ombudsman på IF Metall Göteborg, säger att man därför riskerar att förlora all tid som man tjänat in innan detta.

– Alla anställningsförmåner du har som semester, komp och så vidare nollas när en ny ägare går in och tar över. När man köper ett företag ska det vara ett företag utan skulder, det innefattar både skulder till staten, medlemmar och leverantörer, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det enda som skulle kunna rädda det är om de nya ägarna går in och säger att de kommer stå för de förmånerna de haft eller de komptimmarna, men de är absolut inte skyldiga till det.

Karl-Henrik Rosberg på IF-Metall vet inte hur många timmar det rör sig om totalt men kan konstatera att det är väldigt många.
Karl-Henrik Rosberg på IF-Metall vet inte hur många timmar det rör sig om totalt men kan konstatera att det är väldigt många. Bild: Privat

Men Karl-Henrik kan inte komma på ett konkret exempel när detta tidigare har skett.

På frågan om varför företaget ansökt om konkurs och inte rekonstruktion svarar han att även facket undrar detta.

– Vi fick reda på detta i princip samtidigt som våra medlemmar. Det är en sån grej vi hade tagit upp om vi hade blivit kallade till förhandling innan.

Konkursförvaltaren Mikael Kubu vill inte kommentera de anställdas komptimmar.

– Vi kommer titta på det, och kommer kommunicera till medarbetarna och inte till media, säger han.

LÄS MER:IAC ansöker om konkurs – 1400 anställda påverkas

LÄS MER:Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad

LÄS MER:Elbilsmärke i konkurs

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS