Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad

Styrräntan lämnas oförändrad på 3,75 procent. Det meddelar Riksbanken under torsdagsförmiddagen. Samtidigt öppnar man för tre sänkningar under andra halvåret av 2024.

ANNONS
|

I maj sänkte Riksbanken styrräntan för första gången sedan 2016 – då med 25 punkter från 4 till 3,75 procent.

När Riksbanken under torsdagen publicerade sitt senaste penningpolitiska beslut meddelade man att styrräntan i nuläget ligger fast och är fortsatt 3,75 procent.

Felicia Schön är privatekonom hos Avanza och är starkt kritisk till Riksbankens beslut att inte sänka räntan:

– Jag kan inte låta bli att känna att det är ett svek mot svenska folket. Styrräntan är på en hårt åtstramande nivå trots att inflationen kommit ner ordentligt och fallit under lång tid. Det är hög tid att agera med fler sänkningar nu för att inte riskera att försätta svenskarna i en än värre ekonomisk kris. Vad väntar Riksbanken på? säger hon i en skriftlig kommentar.

ANNONS

Sänkningar att vänta framöver

På sin hemsida skriver Riksbanken att inflationen har fortsatt att sjunka och är nära målet på 2 procent. Förutsatt att inflationsutsikterna inte förändras kan styrräntan komma att sänkas två eller tre gånger under andra halvåret 2024.

När Riksbanken i maj presenterade sitt penningpolitiska beslut talade man om upp till två sänkningar under resterande delen av 2024. Att man nu ändrat sin prognos och talar om upp till tre räntesänkningar menar Felicia Schön har att göra med det ekonomiska läget och konjunkturen.

– Det beror på att ekonomin går sämre än deras prognos från mars. Håll ut – med hösten kommer lättnaderna, menar hon.

LÄS MER:Experterna: Då sänker Riksbanken räntan

LÄS MER:Därför behöver räntan sänkas nu

LÄS MER:Fed: Bara en räntesänkning i USA i år

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS