Kristersson: Staten kommer inte att gå in med ägande i Northvolt

Statsminister Ulf Kristersson (M) meddelade att staten inte kommer gå in med skattemedel i det krisande batteritillverkaren Northvolt vid en pressträff i Göteborg. Senare under dagen gick Northvolt ut med att man varslar 1 600 i Sverige.
– Jag förutsätter att regeringen har en plan för att stötta de anställda som drabbas, säger samtidigt Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson i Socialdemokraterna.

ANNONS
|

Under en pressträff i samband med Industridagen i Göteborg meddelade statsminister Ulf Kristersson att det inte är aktuellt att gå in med ägande i krisande Northvolt.

– Den frågan har besvarats sedan länge, det är inte aktuellt att gå in med statligt ägande i ett enskilt bolag, säger statsministern på frågor från medier.

Senare under dagen valde Northvolt att gå ut med ett nytt stort nedskärningspaket.1 600 personer i Sverige kommer behöva sägas upp, enligt batteritillverkaren.

”Inte aktuellt att göra Northvolt till statligt bolag”

På frågan från Sveriges Radio på pressträffen om hur länge regeringen kan avvakta med finansiellt stöd, svarade Ulf Kristersson:

– Sverige vill vara en bra plats för detta, men det finns inte enskilda garantier för enskilda bolag. Staten kommer inte att gå in med ägande, men kan vi sedan medverka – att hjälpa till i en process, hitta nya finansiärer, hitta nya ägarkonstellationer. Om staten kan på något sätt bidra med det. Det har vi också diskuterat med Tyskland, men det är inte aktuellt att göra Northvolt till statligt bolag.

ANNONS

Tyskland har sedan tidigare gått in och stöttat batteritillverkaren gällande Northvolts fabrik i landet. Ett bolag som dessutom har fordonsjätten Volkswagen som storägare.

Uttalandet från statsministern om att staten inte kommer gå in med nödlån eller ägande i bolaget följer på näringsminister Ebba Buschs uttalande i en intervju i SVT Agenda under söndagen där hon framförde samma budskap.

– Vi kan inte använda svenska skattemedel för att gå in och lyfta ett enskilt bolag, sa hon då.

Dialog med Tyskland

Hon har tidigare omnämnt en pågående dialog med den tyska regeringen, något som Ulf Kristersson ombads att utveckla under presskonferensen på måndagen.

– Inte på andra sätt än att det förs dialog med Tyskland eftersom det är ett land där Northvolt har aktiviteter och har planer. Det är klart att länder som berörs av detta diskuterar saker med varandra. Men jag uppfattar också att nu ligger bollen hos företaget och hos ägarna. Där ska bollen ligga, sade statsministern på förmiddagen.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg (S).
Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg räknar med att regeringen har en plan redo för att hantera det omfattande sparpaketet i Northvolt.

– Det är ett tufft besked till de anställda men också kommunen som drabbas av det här. Jag förutsätter att regeringen har en plan för att stötta de anställda som drabbas, men också en kommun som har gjort stora investeringar. Det här kommer inte som en blixt från en klar himmel – vi har vetat att något är på gång och nu kom beskedet, säger han i en intervju med medier på måndagen.

ANNONS

Beskriv närmare vilka förväntningar du har på regeringen nu.

– Att de stöttar de anställda som blir av med jobbet. Och också ifall det behövs insatser för den kommun som gjort stora investeringar för att göra det här möjligt. Jag räknar med att regeringen har känt till det här under längre tid och att de har en plan.

Vad tänker du om beskedet från Kristersson som tidigare under måndagen sa att det inte aktuellt med statligt ägande eller lån/bidrag?

– När det gäller Northvolts utmaningar är det i första hand en fråga för ägarna och även deras kunder, att se till att fokusera på fabriken i Skellefteå som jag uppfattar är den strategiska planen. Få igång produktionen och därmed leverera enligt plan. Och det bör ju ägarna fokusera på.

Vad krävs industripolitiskt?

– Långsiktigt är det viktigt att skapa en tydlig linje om vart Sverige är på väg. Att vi har höga ambitioner, om att vi också vill ha den här typen av industri och nyindustrialisering i Sverige

Hela gröna omställningen – hur skiljer ni er mot regeringens politik där?

– Regeringen har svårt att ens reda ut vad deras klimatpolitik är. Det skadar långsiktigt Sverige att vi inte har den tydliga ledartröjan i det arbetet. Vi har svensk industri som ligger i framkant och vill konkurrera med produktivitet och innovationer. Då är det viktigt att Sverige är en ledande aktör i den här omställningen. Sedan tror jag att det i Northvolt är ägarna och bolaget som behöver leverera, säger Mikael Damberg (S).

ANNONS

LÄS MER:1 600 anställda kan få lämna Northvolt

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS