Löneskillnaderna mellan kvinnor och män ökar

Kvinnor har i alla tider tjänat mindre än män. På lång sikt har gapet minskat, men under det senaste året har löneskillnaderna istället ökat.

ANNONS

Sedan lång tid tillbaka utbildar sig kvinnor längre än män. I dag är det fler kvinnor än män på i princip alla akademiska utbildningar. Trots detta är löneskillnaderna mellan könen fortsatt ett faktum, då kvinnor generellt tjänar mindre än män.

Ökade förra året

Sett i ett längre perspektiv så har löneskillnaden minskat med 6,4 procentenheter sedan 2005. Men det finns fortfarande skillnader, som dessutom ökade något förra året.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män uppgick till 10,0 procent 2023, vilket är en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med 2022.

Under 2023 låg kvinnors genomsnittliga månadslön på 37 800 kronor, vilket kan jämföras med männens 42 000 kronor.

ANNONS

– Vi har försökt analysera vad det kan bero på. Det var en del som trodde att det hade med uppgången av hemarbete att göra, att det skulle vara en kvinnofälla. Men det är inte så att kvinnor jobbar mer hemma utan det är mer tvärtom. Det beror alltså inte på det, säger Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet.

Bild: Medlingsinstitutet

”Oförklarad skillnad”

Enligt Medlingsinstitutet är en viktig förklaring till att kvinnors och mäns genomsnittslöner skiljer sig åt att arbetsmarknaden fortfarande är könsuppdelad. De ser att kvinnor och män, i stor utsträckning, har olika yrken – som dessutom har olika lönenivåer.

– Det finns några faktorer vi kan identifiera. Ett exempel är att mellan 2014 och 2019 ökade lönerna mest i offentlig sektor medan efter 2019 ökade lönerna mer i privat sektor, säger Irene Wennemo.

Det går därför att förstå trendbrottet, då fler kvinnor arbetar i offentlig sektor, medan fler män finns i den privata.

Kvinnor har dessutom högre sjukfrånvaro än män. Det beror dels på att kvinnor tar ut fler sjuk- och rehabiliteringsdagar och att de är mer föräldralediga. Dessutom står de för över hälften, omkring 61 procent, av antalet vab-dagar.

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

Men även om man ser till skillnaderna på yrkesval, ålder, utbildning och överenskommen arbetstid så återstod en ”oförklarad skillnad” mellan könens löner på 4,8 procent.

ANNONS

– Vi behöver analysera detta ytterligare. Vi har börjat men vi har inte alla svar än, vi kan bara peka ut vissa indikatorer, säger Irene Wennemo.

LÄS MER:Löneskillnader mellan könen har slutat minska

LÄS MER:Här är yrkena där kvinnor tjänar mer än män

LÄS MER:Undersökning: Mer än var tredje ung kvinna trakasseras sexuellt på jobbet

LÄS MER:Tre toppchefer: Så kom jag dit jag är i dag

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS