Nimbus Group rusar på börsen efter stororder från FMV

Tidigare i veckan kom beskedet att man la ned två fabriker i Finland som tillverkar småbåtar. Nu har göteborgska båttillverkaren Nimbus Group fått en order på upp till 100 båtar till Försvarsmakten med FMV som beställare. Aktien rusar på börsen.

ANNONS
|

GP skrev tidigare i veckan om att börsnoterade båttillverkaren Nimbus Group, med huvudkontor i Göteborg, beslutat att stänga två båtfabriker i Finland och säga upp 140 medarbetare där. Beskedet är en konsekvens av att småbåtar varit en vikande marknad efter pandemin.

– När vi förvärvade finska Bella-Veneet 2018 var vi ute efter premiummärkena Aquador och Flipper. Småbåtsmarknaden har aldrig varit något för oss, men det gick inte att sälja den i de tiderna som är nu, säger vd Jan-Erik Lindström.

Upp till 100 båtar

Men på onsdagen kom nyheten att Nimbus Group får en större order från FMV för leveranser av arbetsbåtar till svenska Försvarsmakten. Efter beskedet rusade aktiekursen kring 10 procent på First North, där Nimbus är noterat.

ANNONS

Ramavtalet innefattar serietillverkning av upp till 100 arbetsbåtar med aluminiumskrov och kraftfull inombordsmotor. Båtarna ska ha kapacitet att transportera två besättningmän och åtta passagerare.

Ska tillverkas i Finalnd

– Det här är Alukin, som är ett av våra premium-märken. Och det är produktion i Finland vi pratar om, så där finns en möjlighet till återkoppling i finska verksamheten.

Någon utökning av befintlig verksamhet handlar det dock inte om och Alukin är skild från den verksamheten som Nimbus lägger ned för småbåtstillverkning. I avtalet om 100 båtar över nio års tid ingår också reservdelar under 15 år.

– Ja, det ingår service och reservdelar också till båtarna. Som enskild summa är det ju en imponerande summa, samtidigt är det utportionerat över flera års tid i våra orderböcker, säger Jan-Erik Lindström.

LÄS MER:Nimbus Group i kris – stänger två fabriker

LÄS MER:Så påverkas försvarsindustrin i Göteborg av Natomedlemskap

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS