Rutger Arnhult lämnar Castellums styrelse med omedelbar verkan

Storägaren och tidigare vd i fastighetsbolaget Castellum, Rutger Arnhult, lämnar bolagets styrelse med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande.
– Jag var helt oförberedd på detta, säger styrelseordförande Per Berggren.

ANNONS
|

Den 14:e december meddelade Rutger Arnhult att han lämnar vd-posten på fastighetsbolaget Castellum, och inte ställer upp i omval för styrelsen.

– Jag vill nu framgent istället kunna lägga mitt fulla fokus och all min energi på mitt privatägda ägarbolag M2 Asset Management och därifrån helt fritt kunna ägna min tid åt dess olika investeringar, sa Rutger Arnhult till GP i samband med beskedet.

Idag meddelar Arnhult att han lämnar Castellums styrelse – med omedelbar verkan, något som Dagens industri var först med att rapportera.

– Det är hans beslut. Jag var helt oförberedd på det. Jag har bara mottagit ett brev från hans vd på M2 som säger att han avgår idag. Men det är inget dramatiskt för oss. Han skulle ändå avgå, men valde att göra det nu istället för under stämman i mars, säger Per Berggren, styrelseordförande i Castellum AB, till GP.

ANNONS

Kritiserades av Akelius för att lura aktieägare

I oktober blev Akelius Residential Property, storägare i Castellum efter att ha köpt upp innehav från dåvarande vd:n Rutger Arnhult. I en intervju med GP en månad senare riktade den nya storägarens grundare Roger Akelius hård kritik mot Arnhult för hans kommentar i kvartalsrapporten om att Castellum har en ”betryggande finansiering”.

– Att lura samtliga aktieägare att de har en betryggande finansiering – en sådan fruktansvärd bluff. De har inte alls någon betryggande finansiering. Castellum har en del obligationer som de inte kan förlänga om något år och så måste de väl ut och sälja fastigheter för att få in lite pengar. Men det går inte att sälja fastigheter nu, sa Roger Akelius då.

Kommer att fokusera på sin roll som ordförande i M2

I december presenterade Dagens industri en uträkning som visade att Rutger Arnhult gjort en förlust på 4,5 miljarder kronor genom sina investeringar i Castellum.

Rutger Arnhult svarar i ett sms till GP att han nu lämnar bolaget för att han anser att innehavet för Castellum inte längre är strategiskt för det egna bolaget M2 Asset Management.

– Vi ser numera detta som en finansiell placering. Därför är det också naturligt att jag lämnar styrelsen så att vi ges möjlighet att när helst vi önskar kunna agera fritt i aktien.

ANNONS

Han säger att hans fokus närmast kommer att ligga på sin roll som ordförande för M2, där han tillsammans med nytillträdde vd:n Jakob Mörndal ska verka för att utveckla verksamheten i bolaget.

– Resterande innehav i Castellum betraktas nu på samma vis som alla övriga finansiella placeringar inom M2 vilket innebär att de löpande omprövas och utvärderas.

LÄS MER:Roger Akelius: Castellum har inte en betryggande finansiering

LÄS MER:Roger Akelius: Därför vågar jag inte bo i Sverige

LÄS MER:Uppgift: Arnhult har förlorat 4,5 miljarder kronor i Castellum

LÄS MER:Rutger Arnhult slutar som vd för Castellum

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS