Uppgift: Arnhult har förlorat 4,5 miljarder kronor i Castellum

Turerna har varit många kring tidigare storägaren och vd:n i Göteborgsbolaget Castellum, Rutger Arnhult – inte minst sedan nya storägaren Akelius kritik i GP under hösten. Nu har Dagens Industri räknat ut de totala förlusterna för Arnhults investeringar i Castellum genom hans bolag: 4,5 miljarder kronor.

ANNONS
|

Dagens Industri, DI, har med hjälp av ägartjänsten Holdings gått igenom Rutger Arnhults köp och försäljningar de senaste åren i Castellum, som är en av Nordens stora fastighetsbolag och specialiserade på kommersiella fastigheter. Det handlar om perioden från 2017 när han trädde in i bolaget och köpte på sig allt fler aktier och blev storägare – med över 20 procent av ägandet via bolaget M2 och ägandet i bolaget Corem.

Som GP rapporterat så tog sedan Akelius Residential Property över som storägare – med profilen Roger Akelius – efter Rutger Arnhult. I en mycket uppmärksammad intervju i GP förklarade Roger Akelius att han inte ansåg att Castellum hade någon betryggande finansiering under Rutger Arnhults vd-skap; Arnhult meddelade senare att han skulle avgå som vd. Den finansiella krisen med stigande räntor har gått hårt åt fastighetssektorn under detta året och några av storspelarna.

ANNONS

Enligt DI:s beräkningar över hela tiden Rutger Arnhult, genom de bolag han är storägare i, så har han gjort förluster på 4,5 miljarder kronor i Castellumaktierna. ”Lån är fantastiskt när det går upp men utvecklingen för Rutger Arnhults Castellum-innehav visar tydligt på riskerna”, skriver DI:s Magnus Dagel i en analys.

LÄS MER:Roger Akelius: Castellum har inte en betryggande finansiering

LÄS MER:Akelius kritik mot Castellums vd Arnhult delar småspararna

LÄS MER:Akelius fortsätter köpa aktier i Castellum

LÄS MER:Rutger Arnhult slutar som vd för Castellum

LÄS MER:Castellum pausar utdelning

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS