Så mycket sänker Riksbanken nästa gång

Frågan alla ställer sig efter Riksbankens väntade räntebesked är hur snabbt det kommer gå nästa gång. Hos LO är bedömningen 0,5 procentenheters sänkning i november. Men även det är långt från tillräckligt, enligt chefsekonomen Torbjörn Hållö.
– Man får förstå att det skadar svensk ekonomi väldigt mycket.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

• Riksbanken har sänkt styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent, men kan överväga en större sänkning senare i år.

• Nordea förutspår en fortsatt sänkning med 0,25 procentenheter vid nästa möte, men osäkerheten kring konjunkturen kvarstår.

• LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö anser att räntan bör sänkas snabbare till neutralräntan på 2,25 procent för att minska den ekonomiska skadan.

Riksbankens sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent var det mest väntade utfallet inför onsdagens besked.

Samtidigt öppnade riksbankschefen Erik Thedéen och hans direktion för att det kan bli aktuellt att sänka med 0,5 procentenheter vid något av de kommande penningpolitiska mötena senare i år (november eller december).

Så stor blir räntesänkningen i november

Hos Nordea är ändå uppfattningen att Riksbanken står fast vid en sänkningstakt på 0,25 procentenheter under resten av året.

– Huvudscenariot är att Riksbanken sänker med 25 punkter vid nästa möte i november. Om man tar det stegvis så kan de anpassa sig efter ny data och datautfall, går resonemanget, säger Nordeas makrochef Susanne Spector.

ANNONS

Det scenariot skriver även Nordea under på. Men det finns osäkerheter kring konjunkturen i såväl Sverige, Europa och i USA som kan komma att tvinga Riksbanken att ta i med större lättnader i styrräntan.

– Det kan bli aktuellt med 50 punkter och Riksbanken öppnar dörren på glänt för det, men det är inte huvudscenariot.

Därför uppfattas Riksbanken som åtstramande

I onsdagens penningpolitiska beslut publicerade Riksbanken också en prognos på vad banken tror att räntan kommer att landa på till slut – 2,25 procent 2026.

Det är mer åtstramande än marknadens bedömning, poängterar Susanne Spector, som räknar med att styrräntan är nere på 2 procent redan till sommaren 2025.

– Marknaden räknade innan mötet med att Riksbanken ska sänka till 1,75 procent. Från det perspektivet är Riksbanken något åtstramande och hökaktig i sin politik, säger hon.

Chefsekonomen: Skadlig politik

Hos fackorganisationen LO är förväntningarna att Riksbanken tvingas ta till en dubbelsänkning redan vid mötet i november. Och även då är penningpolitiken skadligt långsam, enligt chefsekonomen Torbjörn Hållö.

– Det är bra att Riksbanken är inte överraskar och att de är förutsägbara. Men det är det enda positiva. För vi har negativ tillväxt, stigande arbetslöshet och sämre ekonomisk utveckling än i omvärlden. Jag tycker att vi ska ta ner räntan så snabbt som möjligt till neutralräntan som Riksbanken själva menar är 2,25 procent.

ANNONS

Vid den teoretiska neutralräntan skulle Riksbankens penningpolitik varken vara stimulerande eller åtstramande. Och enligt Torbjörn Hållö finns det inga skäl till att vänta, hans medlemmar lider kraftigt av de senaste årens höga ränteläge.

– Enligt våra körningar så kommer en vanlig LO-familj, där mannen jobbar i industrin och kvinnan i välfärden, bor i en villa i en medelstor stad och har två barn, så kommer de ha en sämre ekonomi 2024 än 2023. Trots att räntan har sänkts och att inflationen sjunker. De har det jävligt tufft helt enkelt.

Vill kapa räntan till 2,25 procent – redan i år

Fick han bestämma skulle styrräntan sänkas kraftigt. Redan under hösten och vintern.

– De planerar att ta ner räntan till 2,25 procent. Jag ser inga motiv till varför man ska dra ut tiden ett år tills vi når det. Jag tycker att man ska ta ner så snabbt som möjligt till en mer normal räntenivå.

Många lyfter att så kraftiga räntesänkningar skulle uppfattas som krissignaler – vad tänker du om det?

– Det är humbug. Man får förstå att det skadar svensk ekonomi väldigt mycket att ha en alltför hög ränta. Folk blir arbetslösa i onödan, folk får gå från hus och hem i onödan, och folk lever ett sämre liv än vad de skulle kunna göra – helt i onödan, säger Torbjörn Hållö.

ANNONS

LÄS MER:Räntekollen: Så blir din nya månadskostnad om boräntan ändras

LÄS MER:Riksbanken sänker styrräntan

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS