Så skyddar sig turistorterna – mot dig

Under sommaren 2023 skändade turister några av världens kändaste monument. Nu väntar en ny semesterperiod – och sannolikt nya övertramp.
Men ett antal länder har vidtagit åtgärder och på vissa platser behöver besökare nu betala för att släppas in i landet.

ANNONS
|

Den som summerar turistsommaren 2023 kan konstatera att några av de miljontals resorna i världen slutade mindre bra.

En fransk kvinna greps för att ha ristat in ett hjärta i det lutande tornet i Pisa. En kanadensare uträttade sina behov i ett 1200 år gammalt japanskt tempel. Och en man från Bristol etsade in "Ivan + Hayley 23" i Colosseum, när han blev påkommen förklarade han för italienska myndigheter att han inte kände till amfiteaterns höga ålder.

Samtidigt har det också rasat protester på vissa klassiska turistorter. I april i år demonstrerade omkring 20 000 personer på Kanarieöarna mot massturismen – och hur den förstör ögruppen för människorna som bor där.

ANNONS

– Det är för mycket människor som adderas till lokalbefolkningen, vi kan inte hantera det, berättade demonstranten Jaime Coello Bravo till Sveriges Radio.

Uppför sig lika illa – är betydligt fler

Turistforskaren Carina Ren, professor på universitetet i Aalborg, menar dock att det pyrande missnöjet inte ska tolkas som en reaktion på att turister inte kan bete sig.

– Människor på resande fot har alltid betraktats som främlingar. När vi reser så har det lett till kulturella utbyten, men också konflikter. Det har varit sant i alla tider, men nu är det något annat som pågår: volym. Turister uppför sig inte sämre än tidigare, men det finns väldigt många fler av dem, säger Ren till BBC.

En trend under de senaste åren är att flertalet populära destinationer infört olika typer av restriktioner för utländska turister. Det kan handla om beskattning, förbud eller olika slogans och budskap. Målet är att bevara miljön för de människor som har platsen som sitt hem.

Skatt

Många europeiska länder tillämpar en så kallad ”turistskatt”, ofta läggs den ovanpå kostnaden för hotell eller annat boende. I Barcelona betalar besökare 3,25 euro per natt för att få vistas i staden. Men det finns också exempel som Venedig – där besökare nu behöver betala fem euro för att komma in i staden.

ANNONS

Även mer fjärran destinationer tar på olika sätt betalt av besökare.

Sedan förra månaden behöver internationella turister som besöker Bali betala en avgift på 150 000 rupier (ungefär 100 kronor) för att släppas in på ön, enligt BBC. Även Hawaii planerar att ta ut en ”miljöavgift” på 25 dollar från besökare.

Men dyrast av alla destinationer är – kanske något otippat – Bhutan.

Det lilla kungadömet i Himalaya tar ut en avgift för ”hållbar utveckling” på 100 dollar om dagen. Innan pandemin var avgiften på 200 dollar om dagen, men samtidigt delar landet ut kraftiga rabatter till de många indiska besökarna, som bara behöver betala en tiondel av summan.

Marknadsföring

Det finns flera turistorter som riktat kampanjer direkt mot sina besökare. Ett exempel är Amsterdam som rekommenderat engelska turister att ”hålla sig borta”, enligt BBC.

I kampanjen visas hur en ung, berusad man handfängslas och förs in i en fyllecell: ”Kommer du till Amsterdam för en stökig kväll? Håll dig borta!” är budskapet i filmen.

I länder som Island och Nya Zeeland har myndigheterna aktivt jobbat för att få en viss typ av turister till öarna. Så kallade ”hög kvalitativa” turister – intresserade av friluftsliv och med en tjock plånbok.

ANNONS

Det finns också exempel på när destinationer hemlighåller information från turister. I Barcelona har det gjort experiment med att plocka bort vissa busslinjer från Google Maps – i syfte att göra dem svåra för turister att hitta och därmed exklusiva för lokalbefolkningen.

Förbud

Till sist finns också en lång lista på förbud på världens turistorter. Det kan vara ett selfieförbud i italienska Portofino eller förbud mot att så kallade ”partybåtar” får lägga till vid den spanska kusten.

På Balearerna, ögruppen där bland annat Mallorca ingår, har också nya alkoholförbud trätt i kraft under de senaste åren. I särskilda turistzoner får alkohol inte längre säljas utanför baren efter 21.30 på kvällarna – och straffen för att dricka öppet på gatan har skärpts. Böterna kan nu vara upp till 1 500 euro.

LÄS MER:Ha koll på turistreglerna – undvik höga böter

LÄS MER:Grekernas tips för att hantera hettan på Kreta

LÄS MER:Ofarliga vandringsleder i Grekland blir dödsfällor i värmen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS