Svenska it- och teknikbolag pekas ut som ledande i Europa

Techindustrin med bolag som Spotify och Klarna är förebilder för övriga Europa, samtidigt som gruvboomen och satsningen på grön energi kan göra Sverige ledande i EU. Det uppmärksammar New York Times och Financial Times.

ANNONS
|

Den svaga svenska kronan har fått ekonomer och företagsledare att oroa sig över Sveriges rykte och diskutera om vi inte borde gå över till euron som valuta. Och i fjol hade Sverige också sämst tillväxt i EU.

Men den som vill boosta den lite kantstötta svenska självkänslan kan läsa två ledande internationella medier, som publicerar två större artiklar på tisdagen.

New York Times skriver i ett reportage om hur svensk techindustri är överlägsen övriga Europa och är en ledstjärna för övriga EU. Den stora amerikanska tidningen går igenom de kända svenska it-bolagen och innovationerna med namn som Spotify, Skype, Klarna och spelföretaget King med Candy Crush-spelen.

ANNONS

Fler unika bolag än andra länder

Medan övriga EU ligger långt efter Kina och USA inom techsektorn gäller inte detta Sverige, konstaterar NY Times, och pekar på att Sverige trots sin väsentligt mindre befolkning ligger strax efter Storbritannien, Tyskland och Frankrike i att skapa unika, nya it-företag – så kallade enhörningar.

NY Times pekar på satsningen på bredband och datorer för breda lager av befolkningen under 1990-talet som faktorer bakom det svenska it-undret, och menar även att den sociala välfärden som en faktor bakom att bolag här vågar ta risker.

– De har något – speciellt inom techsektorn – som de andra europeiska länderna egentligen inte har i samma grad, säger Jacob Kirkegaard, vid tyska Marshall-fonden till den amerikanska tidningen.

Ledande inom grön teknik

Samtidigt uppmärksammar brittiska Financial Times i ett större reportage på tisdagen att övriga EU sätter sitt hopp till Sverige när det gäller att skapa nya bolag inom grön energi och hållbar teknik, för att kunna börja ta upp kampen med i synnerhet Kina och de satsningar som gjorts i USA under Biden.

I synnerhet pekar man ut Norrland som ett ”Klondyke” för entreprenörer och investerare med bolag som Northvolt med batteriteknik, H2 Green Steel och SSAB med fossilfritt stål och till exempel LKAB som satsar på främmande jordartsmetaller.

ANNONS

Här pekar Financial Times på att Sveriges vattenkraft och vindkraft som en förutsättning för att Norrland kan producera mer – hållbar – elektricitet än man förbrukar idag. Men samtidigt pekar affärstidningen på problem: Elbehovet inom den gröna industri-satsningarna räcker på sikt inte när expansionen måste går fort och nätkapaciteten byggs inte ut tillräckligt snabbt. Dessutom konstaterar affärstidningen Northvolt har haft problem med att skala upp sin batteritillverkning.

LÄS MER:Rekordkvartal för Spotify – rusar på börsen

LÄS MER:Nu börjar bygget av batterifabriken på riktigt

LÄS MER:Här är gruvan som ska frälsa Volvo – och EU

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS