Tullfria varor från Kina kan snart vara ett minne blott. EU-kommissionen vill ändra det nuvarande regelverket och införa tullavgifter även på produkter som kostar mindre än 150 euro.
Tullfria varor från Kina kan snart vara ett minne blott. EU-kommissionen vill ändra det nuvarande regelverket och införa tullavgifter även på produkter som kostar mindre än 150 euro. Bild: Jessica Gow

Uppgifter: EU planerar att införa tullavgifter på billiga Kina-köp

Att klicka hem prylar från Kina är ofta både enkelt och billigt. Kostnadsläget kan dock komma att bli annorlunda framöver. EU ser nu över möjligheten att inför nya tullavgifter på varor från de asiatiska e-handelsjättarna, rapporterar Financial Times.

ANNONS

Ett mobilskal för en tia eller ett par hörlurar för en femtiolapp – de flesta antingen känner någon som har gjort beställt hem varor från Kina, eller har själva gjort det. Bara under 2023 importerades 2,3 miljoner artiklar från landet till EU som understiger 150 euro-gränsen, vilket innebär att varorna är fria från tullavgifter.

Men Kinapaketen, ofta prydda av gul maskeringstejp, brukar vara lika omdebatterade som de är billiga. Arbetsvillkor, klimatpåverkan och inte minst snedvridna konkurrensförhållanden framförs ofta som skäl till att undvika nätshopping från just Kina.

Nu vill EU-kommissionen ändra det nuvarande regelverket. Förslaget skulle innebära att gränsen på 150 euro skulle tas bort och att varor som understiger den summan också ska påföras tullavgifter. Detta enligt Financial Times.

ANNONS

Kritik även från Svensk Handel

Förslaget väntas presenteras senare under juli månad och riktar sig främst mot e-handelsplattformarna Temu, Shein och Aliexpress, men ska gälla alla onlineåterförsäljare som sänder sina varor från länder utanför EU-området.

Branschorganisationen Svensk Handel uppmanade så sent som för några veckor sedan Konkurrensverket att agera mot de kinesiska e-handlarna.

På sin hemsida skriver man: ”Att stora e-handelsföretag från tredje land, i detta fall Kina, tillåts agera som om reglerna inte gäller för dem skadar den svenska handeln och dess konkurrenskraft. I förlängningen riskeras både svenska arbetstillfällen och skatteintäkter.”

Enligt Financial Times har Temu bemött förslagen om nya regleringar. Temu menar att företagets tillväxt inte är beroende av billiga varor och att man är öppna för lagstiftares policyjusteringar så länge de är rättvisa och i linje med konsumenters intressen.

GP har sökt både Temu och Shein utan framgång.

LÄS MER:Modejätten blockar 60 000 kunder – får inte shoppa

LÄS MER:Danska modekedjan NN07 öppnar butik i centrala Göteborg

LÄS MER:Bianca Ingrosso agerar mot kinesiska Shein

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS