Vd på Gudrun Sjödén pekas ut i ny SVT-dokumentär: ”Så långt över gränsen”

Ett år efter skandalen talar nu Gudrun Sjödén ut om händelserna som fick henne att lämna landet. I ett program på SVT avslöjas nya uppgifter om arbetsmiljöproblemen på modeföretaget – som att nuvarande vd Ann Adelsson ska ha hånat skelögda.
– Om jag på något sätt uttryckt mig klumpigt mot någon så vill jag be den personen om ursäkt, säger Ann Adelsson till GP.

ANNONS
|

Det var förra våren som rapporterna kom om allvarliga problem med arbetsmiljön på klassiska modeföretaget Gudrun Sjödén, som har butik i Göteborg. Expressen hade pratat med ett 20-tal anställda och före detta medarbetare som vittnade om mobbning, hot och rasism i ett företag som grundaren Gudrun Sjödén och vd Ann ”Annie” Adelsson sades styra med järnhand.

I höstas slutade Gudrun Sjödén på företaget och lämnade Sverige för New York. Nu berättar hon själv om det som skedde för SVT i programmet ”Persona non grata”. Där framkommer också, enligt Expressen, nya uppgifter. Till exempel hävdar Sjödén själv att hon tystats av sitt eget bolag, något som förnekas av vd Ann Adelsson.

ANNONS

– Hon är styrelseordförande, hon satt och tog beslutet tillsammans med styrelsen, att vi skulle skaffa fakta innan vi uttalade oss i målet, säger Adelsson i programmet.

Påståtts gått över gränsen

I programmet medverkar också två tidigare HR-chefer som riktar stark kritik mot att Sjödén fick ta den stora smällen under förra våren och inte vd Adelsson. Protokoll ska finnas som visar att Adelsson bland annat sagt till en medarbetare att ”det var svårt att prata med en människa som var skelögd för att det var svårt att förstå var den tittade”.

– Nog att Gudrun är en dålig ledare, men här har du någon som går så långt över gränsen, säger tidigare HR-chef Göran Sandström i programmet, där också Adelsson hyllas av Gudrun Sjödén för hennes insatser i företaget.

Tycker inte programmet ger en korrekt bild

GP har under onsdagen sökt Ann Adelsson för en kommentar. Hon befinner sig på tjänsteresa i Indien och svarar sent på kvällen via mejl.

– Det är en produktion med ambitionen att vidga perspektiven utifrån vad som har rapporterats i media tidigare, säger Adelsson om SVT:s Persona non grata.

– Den innehåller också allvarliga anklagelser mot mig som person som jag inte känner igen mig i, vilket sammantaget ger en bild som jag inte anser är korrekt.

ANNONS

Hur är din upplevelse av arbetsmiljön på Gudrun Sjödén i dag? Tidigare?

– Det har varit viktigt för mig att få en objektiv bild av arbetsmiljön. Arbetsmiljöverkets tillsyn pekade på några områden som behövde förbättras, vilka nu är åtgärdade. Efter AMVs genomgång fick bolaget med beröm godkänt. Vi har också förstärkt vårt systematiska arbetsmiljöarbete.

”Båda har tagit ansvar”

Ann Adelsson skriver att både ägare och vd har ett ansvar för arbetsmiljön på Gudrun Sjödén och att båda behöver ta ansvar för sina handlingar, vilket också skett.

Vad är din kommentar till uppgiften om att du ska ha sagt till en medarbetare att ”det var svårt att prata med en människa som var skelögd för att det var svårt att förstå var den tittade”?

– Jag känner inte igen mig i detta. Men om jag på något sätt uttryckt mig klumpigt mot någon så vill jag be den personen om ursäkt.

LÄS MER:Här är tio näringslivstoppars mest kontroversiella citat

LÄS MER:Gudrun Sjödén: ”Vem tusan vill vara arbetsgivare i dag?”

LÄS MER:Gudrun Sjödén avgår efter granskning – lämnar landet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS