Svenska myggor vill inte para sig i någon låda i ett lab
Svenska myggor vill inte para sig i någon låda i ett lab Bild: Anders Ylander

Afrikansk myggbekämpning funkar inte i Sverige – svårflirtade

I vissa afrikanska länder använder man sterila mygghannar som en del av myggbekämpningen. Men den metoden går inte att använda i Sverige – för de svenska myggarterna är inte lika lättflirtade. Det rapporterar P4 Uppland.

ANNONS
|

I vissa afrikanska länder, som exempelvis Sydafrika, föder man upp mygghannar i laboratorier som steriliseras och används som en del av myggbekämpningen. Men det är inte lösningen på det svenska myggproblemet.

Anledningen är att de svenska arterna inte är lika lättflirtade som de myggor som man har problem med på vissa andra håll, som gulafebernmygga och tigermygga. Det rapporterar P4 Uppland.

Myggforskaren Anders Lindström, Statens veterinärmedicinska anstalt, berättar för radion att de svenska myggorna ”är för romantiska”.

– De ska svärma ovanför någon buske, det ska vara skymning och en del ska träffas på värddjuret. Alltså både honor och hannar kommer dit så parar de sig, säger han.

ANNONS

Man kan alltså inte få dem att para sig i en låda i laboratorium, som är det som krävs för att man ska kunna ta fram steriliserade hannar.

Det är stora problem med mygginvasion under de allra vackraste sommarmånaderna på flera håll i Sverige. I Värmland och Nedre Dalälven har översvämningsmyggan spridit ut sig och blivit en riktig plåga för invånarna.

Läs mer om det i vår serie Klimatåret, där folk som bor på de här platserna berättar om blodiga somrar med aggressiva myggor.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Vad händer med myggen om våtmarker återställs?

LÄS MER:Ministern om myggen:”I huvudsak ett lokalt arbete”

LÄS MER:Sveriges dröm om kärnkraft – verklighet i Finland

LÄS MER:En säsong i Alperna – nu och för 20 år sedan

LÄS MER:Stenmarks klassiska backe lyser grönt och luktar koskit

LÄS MER:Svenskarnas semesterparadis brinner upp

LÄS MER:Planerar Irland att döda minst 200 000 kor?

LÄS MER:Vindkraft i Göteborgs skärgård – en infekterad fråga

ANNONS