Pizza, paj eller gryta – tre recept med smördeg

Användningsområdena för smördeg är oändliga. Du kan göra pizza, paj, desserter, snittar, piroger med mera. Köp färdig smördeg på rulle och testa ett av Anja Olaug Jelineks recept – det går lika snabbt som det är gott.

ANNONS
|
Smördegspizza med karamelliserad lök, ost och fänkål.
Smördegspizza med karamelliserad lök, ost och fänkål. Bild: Anja Olaug Jelinek

Smördegspizza med karamelliserad lök, ost och fänkål

4 portioner

Denna pizza är försvinnande god. Den mjuka, feta osten som möter den söta löken tillsammans med den krispiga och fräscha fänkålen blir en symfoni i munnen. Servera som snittar eller till cirka fyra personer tillsammans med en god sallad.

1 ark smördeg

2 gula lökar

1,5 dl mascarpone

1 dl finriven parmesan

En nypa flingsalt

En nypa socker

Svartpeppar

1/2 fänkål

1/2 citron, saft och zest

1/2 dl salta mandlar

1 msk god olivolja

Sätt ugnen på 250 grader.

Mandolina lök och stek i neutral olja på låg värme tills löken mjuknat. Tillsätt en nypa flingsalt, en nypa socker och 2 dl vatten. Löken ska bli gyllene.

ANNONS

Vispa samman mascarpone och parmesan. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Skär ett snitt längs kanterna på smördegen. Då lyfter kanterna fint i ugnen. Bre på mascarponekrämen. Toppa med löken. Grädda tills pizzan får fin färg, i cirka 15 min.

Under tiden skivar du fänkål tunt och blandar med citronsaft, citronzest och olivolja. Grovhacka mandlarna. Toppa slutligen pizzan med fänkål och mandlar.

Svamp- och lökgryta med smördegslock.
Svamp- och lökgryta med smördegslock. Bild: Anja Olaug Jelinek

Svamp- och lökgryta med smördegslock

4 portioner

Min vision var att göra en gryta som var mustig och djup som en köttgryta, fast vegetarisk, och det blev den. Mängden lök som får steka länge, ölen och svampen ger en djup smak. Smördegslocket ska bli rejält tillagat och få en krispig yta.

Ca 300 g vegochunks, vegetariska proteinbitar av valfritt märke

Neutral olja

1 tsk ljus soja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

400 g svamp, t ex trattkantareller och champinjoner

2 msk smör

3 gula lökar

1 dl vatten

1 tsk honung

4 vitlökar

2 selleristjälkar

2 morötter

1 1/2 dl ljus lager

2 dl grönsaksbuljong

1 tsk torkad timjan

1 tsk majsstärkelse och 2 tsk vatten

1 rulle smördeg

Stek det vegetariska proteinet i rikligt med olja. När det fått en krispig yta tillsätter du soja, flingsalt och svartpeppar. Ställ åt sidan.

Förväll svampen, när vattnet försvunnit tillsätter du neutral olja och 1 msk smör. När svampen är krispig på utsidan, strö över flingsalt. Ställ åt sidan.

ANNONS

Skiva den gula löken och stek mjukt i 1 msk smör i en ugnssäker stekpanna, då allt senare ska in i ugnen. Häll på vatten, honung och flingsalt. När vattnet dunstat är den klar.

Under tiden som löken blir mjuk, finhacka vitlök, morot och selleri. Tillsätt det hackade tillsammans med lite neutral olja i pannan med den karamelliserade löken. Stek tills allt mjuknat. Häll på öl och låt reducera till hälften.

Tillsätt vegochunks, svamp, grönsaksbuljong och timjan. Låt puttra i tio minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Smaka av grytan med flingsalt och nymalen svartpeppar. Blanda majsstärkelse med vatten och tillsätt i grytan. Rör runt tills grytan tjocknat lite.

Lägg smördegen över grytan som ett runt lock och skär ett rutmönster. Baka i ugnen i 15– 20 minuter tills smördegen fått bra med färg.

Små körsbärspajer.
Små körsbärspajer. Bild: Anja Olaug Jelinek

Små körsbärspajer

Ca 6 stycken

Dessa små pajer är så gulliga och äts helst med vaniljglass, det blir en perfekt kombination med pajens krispiga och varma yta.

1 rulle smördeg

225 g urkärnade körsbär

2 msk strösocker

En nypa vaniljpulver

1 tsk citronzest

1 tsk citronsaft

1 msk vatten

1/2 msk potatismjöl

Toppa med:

En skvätt havremjölk

Råsocker

Sätt ugnen på 250 grader.

Koka samman körsbär, strösocker, vaniljpulver, citronsaft, citronzest och vatten. Avrunda med potatismjöl så att kompotten tjocknar en aning.

ANNONS

Skär ut 12 runda smördegsplättar av smördegsrullen. Ta hjälp av ett mindre glas.

Lägg en klick körsbärskompott på en smördegsplätt och toppa med en till smördegsplätt. Tryck på sidorna så att den försluts helt. Pensla med havremjölk och strö socker på. Gör ett snitt på toppen av varje paj så att luft kan komma ut.

Grädda 15–20 minuter tills de fått fin färg. Ät som de är eller med vaniljglass till.

Fler recept av Anja Olaug Jelinek:

LÄS MER:Recept: God, snabb och enkel vardagsmat

LÄS MER:Recept: Snabba förrätter för 100 kronor eller mindre

LÄS MER:Tre recept på billiga soppor som värmer magen

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS